Annons
Nyheter

Kinas bostadsförsäljning rasar

Den kinesiska fastighetsmarknadens kräftgång fortsätter. I juli rasade försäljningen av nya bostäder med över en tredjedel i värde jämfört med samma månad i fjol.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2023
Kinas bostadsmarknad bromsar in. Arkivbild.
Kinas bostadsmarknad bromsar in. Arkivbild.Foto: Andy Wong AP/TT

Det är den största månatliga nedgången på ett år, skriver The Financial Times med hänvisning till uppgifter från landets privata sektors 100 största fastighetsutvecklare.

Totalt minskade försäljningen med 33,1 procent i värde jämfört med ett år tidigare – till motsvarande 48,9 miljarder USA-dollar. Även i juni backade försäljningen.

Annons

Kinas hårt skuldsatta fastighetssektor har länge beskrivits som en sårbar punkt för landets ekonomi, som i kölvattnet av de långtgående nedstängningarna under pandemin har hackat rejält med bland annat svagare BNP-tillväxt, minskad export och hög ungdomsarbetslöshet.

De senaste veckorna har politbyrån i Peking, Kommunistpartiets högsta beslutande organ, aviserat flera stimulansåtgärder för att få fart på landets svajiga tillväxt.

Parallellt med den dystra bostadsförsäljningsstatistiken rasar en av Kinas största fastighetsutvecklare, Country Garden, på Hongkongbörsen med över 8 procent efter att bolaget ställt in en riktad emission.

I en kommentar till The Financial Times uppger bolaget att bristande kommunikation mellan olika parter lett till att man inte lyckats landa i ett slutgiltigt avtal och att emissionen, som skulle dra in 2,3 miljarder hongkongdollar, inte längre är aktuell.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons