Annons
Nyheter

Kinas handel fortsatte växa 2022

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2023
Containrar i en hamn i Nanjing i östra Kina. Trots flera utmaningar fortsatte landets handel att öka under 2022. Arkivbild.
Containrar i en hamn i Nanjing i östra Kina. Trots flera utmaningar fortsatte landets handel att öka under 2022. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Kinas export ökade med 7 procent 2022 trots minskad efterfrågan från USA och Europa och covidåtgärder som tillfälligt stängde ned Shanghai och andra industriella centrum.

Även importen till landet ökade, men bara med 1,1 procent. 2021 ökade den med 30,1 procent.

Annons

Landets politiskt känsliga handelsöverskott ökade med 29,7 procent jämfört med 2021.

– Kinas utlandshandel och export visade stark motståndskraft genom många svårigheter och utmaningar, säger Lu Daliang, talesperson för tullmyndigheten, vid en presskonferens.

Lu varnar också för att "trycket nedåt på världsekonomin ökar" och för att den kinesiska exporten kommer att möta många svårigheter och utmaningar framöver.

Tecken på detta syntes redan i de officiella exportsiffrorna för december. Export föll med 9,9 procent jämfört med i december 2021.

I december backade även den kinesiska importen med 7,5 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons