Annons
Nyheter

Kinas "Himmelska palats" i rymden snart klart

Kina ska nu skicka upp tre rymdfarare, så kallade taikonauter, för att färdigställa rymdstationen Tiangong ("Himmelska palatset").
Kina • Publicerad 4 juni 2022
Rymdfararna Cai Xuzhe, Chen Dong och Liu Yang höll presskonferens på rymdanläggningen Jiuquan i nordvästra Kina på lördagen.
Rymdfararna Cai Xuzhe, Chen Dong och Liu Yang höll presskonferens på rymdanläggningen Jiuquan i nordvästra Kina på lördagen.Foto: Cai Yang/Nya Kina/AP/TT
Taikonauten Liu Boming på uppdrag på utsidan av Tiangong. Bild från juli förra året.
Taikonauten Liu Boming på uppdrag på utsidan av Tiangong. Bild från juli förra året.Foto: Jin Liwang/Nya Kina/AP/TT

Uppskjutningen sker preliminärt på söndagen, meddelar landets rymdstyrelse via medier i Peking. Taikonauterna kommer att spendera ett halvår på rymdstationen. Den första modulen, Tianhe, sköts upp i fjol och stationen ska enligt planerna byggas klart i år.

Besättningens uppdrag nu är att montera nya moduler, som flygs upp under året och ska innebära "ökad stabilitet, mer kraftfulla funktioner och mer fulländade verktyg", enligt befälhavaren Chen Dong.

Diktaturen Kina är inte med i samarbetet som lett till Internationella rymdstationen (ISS), men håller en hög takt i sitt eget rymdprogram. Det är mindre än 20 år sedan Yang Liwei 2003 blev den förste att skickas upp i omloppsbana av landets rymdstyrelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons