Annons
Nyheter

Kinas nya klimatplan: Utsläppsrätter

Kina har sjösatt sin nya plan för att minska koldioxidutsläppen. Utsläppsrättssystemet är en av nycklarna till landets mål att bli "koldioxidneutralt" till år 2060. Men kritiker menar att landet måste göra mycket mer i klimatfrågan.
Kina • Publicerad 16 juli 2021
Peking inhöljd i smog. Arkivbild.
Peking inhöljd i smog. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina slog sig för bröstet då det efterlängtade programmet för utsläppshandel presenterades på fredagen. Insatsen uppges lägga grunden för världens största marknad för utsläppshandel, i syfte att minska utsläppen. Tusentals kinesiska företag måste minska sina utsläpp – annars kommer de att drabbas hårt ekonomiskt, skriver AFP.

Klimatexperter har dock kommit med invändningar, och hävdar att Kina – det land i världen som släpper ut mest växthusgaser – måste göra betydligt mer. De tvivlar på att det nu lanserade systemet med utsläppshandel kommer att vara tillräckligt effektivt.

Kinas program kommer kort efter att EU presenterat sin detaljerade plan för att uppnå kolneutralitet 2050.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons