Annons
Nyheter

Kinberg Batra utreder framtidens betalmarknad

Coronakrisen har satt fart på både digitaliseringen och e-handeln.
Nu får den före detta moderatledaren Anna Kinberg Batra i uppdrag att analysera behovet av en så kallad e-krona från Riksbanken och vilken statens roll på betalningsmarknaden ska vara i framtiden.
Ekonomi • Publicerad 11 december 2020
Den före detta moderatledaren Anna Kinberg Batra har fått regeringens uppdrag att på två år utreda statens roll på betalmarknaden. Arkivbild
Den före detta moderatledaren Anna Kinberg Batra har fått regeringens uppdrag att på två år utreda statens roll på betalmarknaden. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Teknisk utveckling, ändrade betalningsvanor och nya effektivare betalningsmetoder driver på utvecklingen mot en allt mer kontantfri svensk ekonomi. Detta gör att det är dags att se över statens roll och lagstiftningen på området, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– När det sker en snabb och omfattande förändring av ett så centralt område som betalningar är det viktigt att statens roll också utvecklas i samma takt, säger Bolund.

Bred dialog

Annons

Han ger nu Anna Kinberg Batra, som lämnade riksdagen efter valet 2018, två år som särskild utredare att se över frågorna.

– Jag tycker det var roligt att de ställer frågan och tycker att det är ett väldigt viktigt uppdrag, säger hon till TT.

Hon har sedan hon lämnade politiken mest jobbat i den privata sektorn.

– Det jag vill börja med är en bred dialog med alla möjliga intressenter, säger hon om det nya uppdraget.

Förutom kommersiella intressen vill hon lyssna på forskare, entreprenörer och innovatörer på området.

Målet är inställt på att hitta en balans mellan effektivitet och säkerhet.

– Det ska funka bra till vardags: fort, lätt och rätt och inte dyrt och krångligt, säger hon.

"Ska funka bra i kris"

Men säkerhet och integritet är också viktigt.

– Det ska funka bra i kris, även när man har dåligt mobilnät, dålig elförsörjning eller till och med i krigstillstånd, säger hon.

Men i utredningen ingår även att se över vad som ska vara lagliga betalningsmedel i en värld där kontanterna försvinner snabbt.

Annons

Kinberg Batra har själv inte sparat i kryptovalutan bitcoin, som fått en rejäl skjuts uppåt i värde på senare tid. Men hon vill inte utesluta att hon skulle kunna göra det.

– Jag är i grunden positiv till privata initiativ, säger hon.

– Om man får för sig att man ska reglera så att det blir som förr igen, eller om man reglerar för mycket, då kommer vi försämra svensk ekonomi, tillägger hon.

Svår balans

Vilka slutsatser och rekommendationer hon som utredare kommer att landa i vad gäller det framtida betalningssystemet vill Kinberg Batra dock inte spekulera i ännu.

– Jag tror att det är balansen som är det svåra. Det är lätt att förbjuda sådant man inte gillar, men det kanske inte löser en utmaning eller ett problem alls.

TT: Hur länge sedan var det du använde kontanter?

– Bra fråga. Jag måste tänka innan jag svarar. Det var flera månader sedan, kanske i somras.

– Jag brukar ha lite kontanter i plånboken. Men min 14-åriga dotter har jag inte sett använda kontanter på väldigt länge.

TT: Skulle du klara dig utan kontanter?

– Jag är så gammal att jag skulle bli lite nervös i dagsläget om jag var helt utan kontanter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons