Annons
Nyheter

Klarare borgerlig profil på centern

Centerpartiet var tidigare otydligt och stod för nära socialdemokratin. I dag är partiet betydligt tydligare med en klar borgerlig profil.
Det menar Ilan Sadé, till helt nyligen ordförande i Centerpartiets högskoleförbund i Sverige.
- Vi har ett lite negativt lass att dra på, men vi skulle inte profilera oss nu inför valet utan hålla ihop alliansen.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2006
- Tyvärr kan det vara svårt att skapa ny profil efter de år då Olof Johansson var vänsterinriktad och samarbetade med socialdemokraterna, något vi inom CUF var mycket kritiska mot, säger Ilan Sadé som nyligen avgick som ordförande i centerpartiets högskoleförbund. Här vid Mårtenstorget i Lund. Foto: Stefan Leo
- Tyvärr kan det vara svårt att skapa ny profil efter de år då Olof Johansson var vänsterinriktad och samarbetade med socialdemokraterna, något vi inom CUF var mycket kritiska mot, säger Ilan Sadé som nyligen avgick som ordförande i centerpartiets högskoleförbund. Här vid Mårtenstorget i Lund. Foto: Stefan LeoFoto: 

De kritiker som hävdat att centerpartiet inte alltid stått för klara och precisa ståndpunkter får alltså delvis rätt av denne unge centerpartist som kandiderar till regionfullmäktige i Malmö och som nyss avslutat sina juridikstudier i Lund:

- Kritiken var rätt - då. Under 1980- och 90-talen, under Olof Johanssons tid som partiledare, var vi mer vänsterinriktade än vad tidigare Torbjörn Fälldin var och nu Maud Olofsson är. Och vi inom CUF (centern ungdomsförbund) var mycket kritiska till sossesamarbetet. Krav på Olof Johanssons avgång kom också år 1996.

Annons

Kritik mot uppgörelser Vad Ilan Sadé och andra centerunga var kritiska mot var uppgörelser med SAP. Dessutom fanns ingen tydlig linje i den centerförda politiken där kritiker saknade lättnad på skattetrycket för låg och medelinkomsttagare och en mindre EU-skeptisk hållning.

- Med ett sådant stöd för SAP var det svårt att få igenom en ny politisk struktur i landet.

Men nyligen kom centern överens med SAP inom energipolitiken. Samtidigt profilerar c sig nu på bekostnad av sammanhållningen inom alliansen. Rätt eller fel?

- Jo, c-ledningen kom överens med regeringen, men man får se det som resterna av kärnkraftsmotståndet inom partiet, att det hänger kvar. Men efter dagens forskningsrön får man dra nya slutsatser, till exempel om koldioxidutsläppen som uppstår genom fossilbränsleanvändningen.

Gemensam plattform - Jag kan tycka att det är olyckligt att inför valet i höst gå ut och profilera sig i energifrågan när man i stället borde visa upp en gemensam plattform.

Din kommentar till att inga krafttag tagits för att få fram energialternativ?

- SAP satt vid makten efter folkomröstningen och man hade en övertro på att staten skulle lösa frågan om alternativ. Viktigast nu är att få fram en marknad med efterfrågan på rena energikällor.

Var det rätt att stänga Barsebäck?

- Ja, det låg för nära Köpenhamn och Malmö. Man måste också få i gång efterfrågan på alternativa bränslen. Men vi kan inte avveckla all kärnkraft.

Tror du att svekdebatten från Fälldins dagar, då cenern fick flera tusen röster på sitt kärnkraftsmotstånd samtidigt som Fälldinregeringen gav klartecken till tolv reaktorer, ännu kletar av sig på er?

Annons

- Jo, en negativ bild kan ha skapats då, men hela energifrågan är väldigt komplicerad och då fanns två helt olika världsbilder som kolliderade med varandra. Dessutom kan man veta att centerpartiet stöddes av många redan före omröstningen om kärnkraft år 1980. C-väljare då var emot den storskaliga socialdemokratiska ingenjörskonsten med bland annat förortsbyggena, som separerade människor och skapade något nytt långt från det ideala närsamhälle vi jobbat och jobbar för.

- Och i dag försöker vi få upp profilen och partiet har släppt frågan om slutdatum.

- Däremot kunde man gott ha ett slutår för nyförsäljning av bilar/fordon som drivs av fossila bränslen. Miljövänliga bränslen kunde befrias från moms. Trängselavgiften i Stockholm är helt okej.

Röd tråd igen Ilan Sadé hoppas att Maud Olofsson tar upp den röda tråden i den politik som Torbjörn Fälldin förde.

- Fälldin tog småfolkets borgerlighet på allvar. Han trodde på att folk kan klara sig själva i goda närsamhällen, men han var emot en storkapitalistisk höger. Denna tråd kan Maud Olofsson ta upp igen.

Men Ilan Sadé menar att problem finns kvar i konflikten mellan planstyrning med uppifrånperspektiv och den närdemokrati han vill se.

- Tyvärr är det svårt att ta upp frågor om ensamhet, om att stärka små kommuner och få ett skydd för närsamhället för att kunna stå emot staten; staten skall inte tillåtas hantera allt.

Därför är Ilan Sadé också emot den kommunsammanslagning som drevs igenom redan på 1970-talet.

Var ser du i dag sådana röstmagnetfrågor för centern som nej till kärnkraft och löntagarfonder?

- Vi har en heltäckande politik, men mycket i politiken handlar om image - där vi förlorat en del. Och det tar tid att bygga upp förtroendet igen efter det dystra 1990-talet då c samarbetade med SAP.

Annons

Gott borgerligt alternativ - Nu gäller det att tydligt visa för vanliga löntagare att centern är ett gott borgerligt alternativ som har den vanliga människans perspektiv på samhällslivet.

Varför skall en väljare med borgerlig grunduppfattning rösta på just centerpartiet?

- Vi tar miljöfrågor på mest allvar inom borgerligheten. Vi tror mycket på närsamhällen där vi bygger kontaktytor mellan människor vilket skapar sammanhållning. Just mänsklig gemenskap är ett viktigt värde att satsa på.

- Vi är inte heller som utpräglade liberaler som mest tänker på individens frihet och makt i förhållande till staten.

När ni så starkt vill komma i regeringsställning, varför går inte alla borgerliga partier ihop?

- Jag kan ta förslaget med en gemensam partibeteckning, men för många äldre vore det nog svårt att svälja då de älskar sitt parti så mycket. Samtidigt samarbetar vi redan mycket på tunga områden. Då är det olyckligt att käbbel uppstått inom alliansen före valet.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons