Annons
Nyheter

Klart för sista saneringsetapp efter BT Kemi

Miljö • Publicerad 12 maj 2020
På 1970-talet grävdes restprodukter från BT Kemis växtgiftframställning ner på fabriksområdet i Teckomatorp. Arkivbild från 2006.
På 1970-talet grävdes restprodukter från BT Kemis växtgiftframställning ner på fabriksområdet i Teckomatorp. Arkivbild från 2006.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT /

Snart ska de sista gifterna i marken efter BT Kemiskandalen i skånska Teckomatorp saneras bort. Prislappen blir 143 miljoner kronor, rapporterar lokala medier.

Den norra delen av området har sedan tidigare sanerats och omvandlats till strövområde. Nu är det dags för den södra delen, där själva fabriken stod och tillverkningen av växtskyddsmedel pågick.

Annons

En ny teknik ska användas som innebär att värmerör borras ner i marken och att föroreningarna sedan förångas, samlas in och går vidare till en saneringsanläggning. Därefter ska ny jord läggas på.

Tekniken har testats och nu är gruppen som leder saneringen redo att gå vidare med att bygga den anläggning som behövs, vilket dock kräver ett godkännande från länsstyrelsen.

Saneringsarbetet ska vara slutfört under vintern 2021, skriver Svalövs kommun på sin sajt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons