Klimatfrågan viktigare än EU-utträde

Nyheter Artikeln publicerades

Om vi hade röstat om EU-inträde i dag hade Robert Armblad (V) röstat nej. Men han tycker det är rätt att inte driva frågan om utträde.

– Vi har stora frågor vi måste lösa tillsammans med andra. Vi måste göra allt vi kan i EU för att undvika klimatkatastrof, säger han.

Robert Armblad, lärare från Växjö, är den ende kronobergaren på Vänsterpartiets lista till EU-valet. Han tror på två mandat i parlamentsvalet.
Foto: URBAN NILSSON
Robert Armblad, lärare från Växjö, är den ende kronobergaren på Vänsterpartiets lista till EU-valet. Han tror på två mandat i parlamentsvalet.

Robert Armblad, vänsterpartist från Växjö, säger att han har samma grundläggande inställning till EU som Eva-Britt Svensson, partikamraten som faktiskt suttit i parlamentet – han är EU-motståndare.

– Det handlar om EU:s uppbyggnad. Det började som ett handelsavtal och det märks även idag att företagens rättigheter går före människor och miljö, säger han.

En annan viktig aspekt är för honom EU:s demokratiska problem: att endast parlamentet, inte kommissionen, är folkvald. Kommissionen har i hans ögon allt för stark koppling till näringslivet.

Trots sin EU-kritiska hållning står han ändå bakom partiets beslut att inte driva frågan om en ”swexit” i den här valrörelsen. Just nu finns det annat som är viktigare.

Varför man ska rösta på en vänsterpartist i parlamentet?

– Om man vill ha någon som sätter dit miljöbovar i stället för vanligt folk i klimatomställningen. Om man vill ha någon som står upp för fackföreningars och arbetares rättigheter. Om man vill ha någon som står upp för kvinnors rättigheter och rätt till sin egen kropp. Och om man vill ha någon som står upp för asylrätten, summerar Robert Armblad.

Han reagerar starkt mot att EU sätter in gränspolis och militär för att hindra dem som försöker rädda liv på Medelhavet.

– Så ska vi absolut inte ha det. Man ska ha rätt att söka asyl, inte hindras på vägen. Helst ska man inte behöva ta sig över Medelhavet, utan kunna söka asyl från ett flyktingläger i ett kvotflyktingsystem.

Länder som Polen och Ungern ska inte få stoppa utvecklingen i den här frågan, anser han. Andra länder bör gå före och stå upp för humanitet och asylrätten.

Miljöfrågorna tror han är viktigast för väljarna.

– Det finns ett väldigt tryck underifrån. Inte bara från dem som klimatstrejkar, utan också från dem som stöder protesterna. Jag tror det här är en väldigt central fråga för många människor. Klimatfrågan kräver olika samarbeten och här är EU en viktig aktör.

Han vill se en Europeisk – och även en svensk – klimatinvesteringsbank, där man samlar offentliga och privata medel till klimatinvesteringar.

Den ekonomiska politiken i varje land ska inte EU blanda sig in, menar Robert Armblad. EU:s budgetramverk som alla länder måste förhålla sig gillar han inte.

– Det är skapat av en ekonomisk högerpolitik, med åtstramning och privatisering. Vi vill se offentliga satsningar och gemensamma åtaganden, säger han.

Du tar upp jämställdhet som en viktig fråga. Ni har fem kvinnor i topp på er lista, är det en slump?

– Vi har en regel att försöka ha en kvinna i topp på våra listor för att kvinnor är underrepresenterade i maktens korridorer. Sen är det manliga kandidater som hoppat av så därför blev listan så här.

Själv kandiderar han på 34:e plats på Vänsterpartiets EU-lista, nominerad av sitt partidistrikt. Han driver ingen personvalskampanj, men kampanjar för fler vänsterpartister i parlamentet. Och han är optimistisk.

Två mandat?

– Minst.

EU-valet 2019

Vänsterpartiet

Valresultat EU-valet 2014

6,3 %

Vänsterpartiet har idag ett mandat.

Partigrupp: Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster

De toppar EU-listan:

1. Malin Björk

2. Ana Süssner Rubin, Malmö

3. Deniz Butros, Norrköping

4. Nina Broman Costa, Knivsta

5. Hanna Gedin , Malmö

Visa mer...