Annons
Nyheter

Republikaner säkrar makten i mäktig senat

Republikanerna har säkrat majoriteten i den amerikanska kongressens senat.
Demokraterna behåller med stor säkerhet makten i kongressens representanthus, men lyckades inte vinna så många nya röster som man hoppats i det de kallar Trumpland.
USA • Publicerad 4 november 2020
Senator Susan Collins, republikan, lyckades behålla sin plats.
Senator Susan Collins, republikan, lyckades behålla sin plats.Foto: Robert F Bukaty/AP/TT
Demokraterna och talmannen Nancy Pelosi behåller makten i representanthuset.
Demokraterna och talmannen Nancy Pelosi behåller makten i representanthuset.Foto: Alyssa Schukar/AP/TT

Sent på onsdagen stod det klart att senator Susan Colins i Maine hade lyckats vinna valet i delstaten på USA:s nordöstra kust.

– Jag fick precis ett vänligt samtal från Sara Gideon, där hon gratulerade mig till segern, sade Collins som legat efter utmanaren i många opinionsmätningar.

Annons

Därmed verkar Republikanerna kunna behålla en majoritet med 53 platser utav senatens 100.

Hårt pressad

En av de mest utsatta republikanska senatorerna var Lindsey Graham i South Carolina. Utmanaren Jaime Harrison pressade den kontroversielle Graham, som bland annat ledde senatens utnämning av en domare till Högsta domstolen.

– Det har varit överväldigande. Jag har aldrig blivit utmanad på det här sättet, och jag har aldrig känt ett större stöd, sade Graham på sin valvaka enligt The Washington Post efter beskedet att han segrat.

De republikanska senatorerna i delstaterna Iowa, Kansas, Texas och Montana lyckades också motstå Demokraternas utmaningar.

Colorados tidigare guvernör, demokraten George Hickenlooper, besegrade den sittande republikanen. Samtidigt vann den före detta tränaren i amerikansk fotboll, Tommy Tuberville, över den sittande demokratiske senatorn Doug Jones i Alabama.

Senatsledaren, republikanen Mitch McConnell från Kentucky, fick som väntat fortsatt stöd.

Han passade på att föra tillbaka debatten till vardaglig politik, och krävde att kongressen antar ett nytt stimulanspaket i skuggan av coronakrisen "innan året är slut". McConnell öppnade för regionala insatser, vilket varit ett tidigare krav från Demokraterna.

"Demokratin överlever"

Maktförhållandena i representanthuset ser också ut att bli oförändrad. Demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi, var tidigt ute med att förklara seger:

– Vår demokrati kommer att överleva, sade Pelosi.

Men när räkningen fortsatte på kvällen i flera distrikt stod det klart att Demokraterna inte lyckats omvända så många republikaner som man hoppats.

Annons

Republikanerna förlorade över 40 distrikt i valet 2018, i något som då sågs som en protest mot den republikanske presidenten Donald Trumps politik.

Valet gäller samtliga 435 platser i representanthuset.

Vänsterkrafter vinner

Talmannen Pelosi, som är en av president Donald Trumps fränaste och argaste kritiker, får ändå fortsatt förtroende i två år.

– Det här valet gällde rätten till sjukvård och väljarna har visat att de vill ha rätt till sjukvårdsförsäkring, sade Pelosi i en första kommentar till valutgången.

Två skarpa kritiker på vänsterkanten behöll sina platser i representanthuset. Ilhan Omar segrade i Minnesota och i New York vann Alexandria Ocasio-Cortez sitt distrikt med två tredjedelar av rösterna. Distriktet täcker delar av stadsdelarna Queens och the Bronx.

– Att i kongressen få kämpa för arbetarklassfamiljer har varit mitt livs största ära och ansvar. Tack för att ni har valt mig igen, och att ni litar på mig, säger Ocasio-Cortez.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons