Annons
Nyheter

Kollektivavtal nära för Foodoras cykelbud

Matleveransföretaget Foodora är nära att skriva kollektivavtal med fackförbundet Transport, rapporterar och (HD).
Ekonomi • Publicerad 11 november 2020
Ett cykelbud från Foodora på väg för att lämna en matleverans. Arkivbild.
Ett cykelbud från Foodora på väg för att lämna en matleverans. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Mitt mål är att vi ska nå fram till ett kollektivavtal. Det är något som är positivt för alla våra medarbetare. Jag tycker också att det vore en fjäder i hatten för oss jämfört med våra konkurrenter, säger Foodora Sveriges vd Hans Skruvfors, till tidningarna.

Beskedet kommer efter Sydsvenskans och HD:s granskning av de kritiserade arbetsvillkoren på Foodora.

Annons

Ett kollektivavtal för företagets cykelbud vore banbrytande för gig-branschen, där fackförbundens ställning är svag. Ett eventuellt avtal kan också bli en måttstock för arbetstagare i hela gig-branschen, skriver tidningarna.

Förhandlingarna mellan Transport och Foodora har varit i gång sedan tidigt i våras. Ett krav från facket är att cykel- och mopedbud ska få ersättning för sina egna fordon och mobiltelefoner, som de använder för att jobba. Båda parter säger att det mesta i avtalet är klart, men ännu har det inte beslutats om löner och ersättningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons