Annons
Nyheter

Kommunals svar: Räcker inte med fina ord

Att personalen ska jobba mer och längre kommer inte att lösa bemanningskrisen i äldreomsorgen, enligt Kommunal.
I alla fall inte utan stora förbättringar.
Vård • Publicerad 3 januari 2023
Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.
Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.Foto: Adam Ihse/TT

Det finns ett skriande behov av personal inom välfärden, inte minst inom äldreomsorgen. Behovet skulle enligt arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) dock minska om personalen dels jobbade heltid i högre utsträckning, dels gick i pension senare.

– Det finns en jättestor potential här. Om de som jobbar deltid skulle jobba tre timmar mer i veckan och om pensionsåldern höjs med två år så skulle man minska behovet av fler anställda med 100 000 personer, säger Bodil Umegård, utredare vid SKR.

Annons

För det krävs dock bland annat en satsning på arbetsmiljön, konstaterar SKR.

"Kommunernas ansvar"

Malin Ragnegård, ordförande för fackförbundet Kommunal, ställer sig undrande till hur kommunerna ska kunna uppnå det.

– Vi anser ju att det saknas ambitioner och konkreta förslag, säger hon.

– Det är kommunerna som har det yttersta ansvaret för att det ser ut så här och måste berätta hur de tänker sig att förbättra situationen.

Problemet, enligt Malin Ragnegård, är att personalen ofta inte får rätt förutsättningar för att orka med heltidsarbete.

– Arbetsmiljön är nyckelfrågan. Det är för många som jobbar på ohälsosamma och ohållbara scheman. Det gör att man dels inte orkar jobba deltid, dels kanske inte ens orkar jobba kvar utan söker sig till andra branscher.

"Kronisk underbemanning"

Enligt en enkätundersökning som Kommunal gjorde i fjol, där skyddsombud från knappt 200 kommuner svarade, anser 92 procent att bemanningen i deras kommun är låg eller otillräcklig.

Samtidigt använder många kommuner sig av timanställda för att klara sina scheman.

– Den kroniska underbemanningen är en jätteutmaning. Men börja med att se till att göra välfärdsyrkena så attraktiva det bara går i stället för att skrämma iväg folk, säger Malin Ragnegård.

– Det räcker inte med fina ord och att säga att fler skulle behöva jobba mer och längre.

Fakta: Personalsituationen i välfärden

Antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med närmare 264 000 fram till år 2031 – en nästan 50-procentig ökning av gruppen.

Antalet sysselsatta i befolkningen beräknas öka med 169 000 under samma period.

Inom äldreomsorgen skulle antalet anställda behöva öka med omkring 31 procent (58 500 personer) fram till 2031. Det förväntas också stora pensionsavgångar under perioden, vilket innebär att äldreomsorgen skulle kunna behöva anställa drygt 100 000 personer fram till 2031.

Källa: SKR.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons