Annons
Nyheter

Kommunen vill inte stänga Evedalsbadet ikväll

Evedalsbadet stängs inte av i kväll. Bara hopptornet blir avspärrad för de hundratals högstadieelever som väntas fira skolavslutning där.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

I stället för att som på begäran stänga av Evedal hoppas fritidsnämndens ordförande, Håkan Frizén (v), och andra beslutsfattare, att så många föräldrar som möjligt ska ställa upp i kväll.

- Både med att köra och hämta sina barn, men också med att vara där under kvällen, säger Frizén, som själv också tänker ta sig en vända dit.

Annons

Håkan Frizén var under tryck på torsdagen efter gårdagens artikel i Smålandsposten om tonårsfylleriet att stänga av Evedalsbadet på grund av en förväntad upprepning av niornas urartade examensfirande. Frågan ställdes under ledamöternas frågestund i kommunfullmäktige av Carl-Gunnar Hagberg (c).

Ungdom i centrum vill stänga

Projektet Ungdom i Centrum ville också stänga för kvällen, och det ville Stefan Andersson (c), ledamot i fritidsnämnden. Han är kanotuthyrare vid Evedal och bor en halv kilometer bort.

- Stänger vi inte badet fruktar jag det värsta. Då måste man kanske stänga av det på lördag i stället, ta hit en grävmaskin och sila bort glaskrosset ur sanden. För att inte tala om risken för andra tråkigheter med fulla tonåringar som vadar ut i det varma vattnet, säger han.

Så här års kring skolavslutningen efter kl nio på kvällen hör Stefan Andersson stöket hemifrån. Det brukar pågå en bit in på natten. Ibland går han ner till badplatsen, men det är i regel meningslöst att ingripa, menar han. Fylleriet och skadegörelsen är omfattande.

Brukar lugna ner sig

Krister Selander, fastighetsskötare hos Vöfab, bekräftar detta om skadegörelsen, och den upprepas varje år kring skolavslutningen. Efter midsommar brukar det lugna ner sig igen.

- Jag har ännu inte satt ut duschen. De brukar ändå bara förstöra den. Inte heller har jag låtit reparera kranarna i brunnen sedan senaste skadegörelsen. Det är meningslöst och dyrt att ständigt laga dem.

På torsdagen konstaterar både han och Stefan Andersson att livbåten är borta igen, förmodligen ute på sjön någonstans, kanske förstörd och på sjöbotten. Det är andra gången på en vecka.

"Går inte att stänga av"

Annons

Men Håkan Frizén fattade ändå beslutet efter samråd med fritidschefen och andra att inte stänga av Evedalsbadet i kväll då man väntar att hundratals avgångselever ur grundskolan spontant dyker upp igen:

- Det går inte att stänga av sådär på en allmän plats. Däremot vet jag att polisen kommer att vara där, och fritidsledare med fler. Dessutom finns det någonting som heter föräldraansvar, vilket jag hoppas många ska ta. Jag känner mig rätt trygg med att det finns en beredskap och att föräldrar ska komma dit.

Men den förhoppningen ger inte Stefan Andersson mycket för:

- Antagligen sitter alltför många hemma själva en fredag kväll och kan inte köra bil därför att de druckit.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons