Annons
Nyheter

Kommunens revisorer kritiserar nämnder

Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden i Alvesta får nu kritik från kommunens revisorer. Anledningen är den dåliga ekonomin. Förra året gick socialnämnden back med 15 miljoner, barn- och utbildningsnämnden hamnade på minus 14 miljoner.
Nyheter • Publicerad 10 april 2004

Socialnämndens ordförande Per Hjalmarsson (m), är förvånad över att kritiken kommer just nu.

- Revisorerna gör sin uppgift, men den anmärkningen borde ha kommit för länge sedan. Det var år 2003 som slutade i minus 15 miljoner. Sedan dess har det hänt mycket, redan nu har vi tagit in en miljon, säger han.

Annons

Socialnämnden har en besparingsplan och Per Hjalmarsson kan konstatera att sjukfrånvaron bland de anställda har minskat under första kvartalet.

- Sjukfrånvaron har minskat med två, tre dagar per individ. Just nu pågår projektet Ett bättre jobb inom förvaltningen, där de anställda får vara med och bestämma mer och känna sig delaktiga i processen, berättar Per Hjalmarsson.

Lönekostnaderna har minskat genom färre timmar, fyllnad och övertid. Kommunfullmäktige har sedan tidigare beslutat om att minska antalet anställda med 80, vilket ger ungefär 300 000 per person, enligt Per Hjalmarsson.

- Sedan håller vi på att gå igenom personalorganisation på äldreboendena, antal personal i förhållande till omsorgstyngd. Dessvärre ser vi att arbetslösheten tenderar att öka, vilket ökar kravet på ekonomiskt bistånd. Det har vi redan slagit larm om, säger Per Hjalmarsson.

Senast den 15 april ska nämnderna skicka ett svar till revisorerna om hur man ska göra för att få ordning på ekonomin.

- Vi ser positivt på utvecklingen och håller på att arbeta oss framåt när det gäller ekonomin.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons