Annons
Nyheter

"Komplicerat" med skattefri lunch

Flera partier vill att vårdpersonal ska slippa beskattas för skänkta luncher under coronakrisen.
Men det är svårt att undanta bara en yrkesgrupp, påpekar finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S).
Politik • Publicerad 22 maj 2020
Finansutskottet undersöker om luncher som skänkts till vårdpersonal under coronakrisen ska slippa förmånsbeskattas. Arkivbild.
Finansutskottet undersöker om luncher som skänkts till vårdpersonal under coronakrisen ska slippa förmånsbeskattas. Arkivbild.Foto: HENRIK WITT / TT

Riksdagen finansutskott ska på tisdag sätta ned foten i frågan. Då ska utskottet slutbehandla ännu ett förslag på ändringsbudget från regeringen. I den föreslås bland annat att fri parkering i anslutning till arbetsplatsen som erbjuds av arbetsgivaren inte ska förmånsbeskattas under coronakrisen.

Men det räcker inte, enligt M, KD och SD. De föreslår att skattebefrielse även bör gälla skänkta måltider som personal i sjukvården och äldreomsorgen får.

Annons

– Det är mer komplicerat än vad man kan tro att skilja ut yrken i beskattningshänseende, säger Fredrik Olovsson (S).

Han påpekar att det undantag från förmånsbeskattning av fri parkering som regeringen föreslår kommer att gälla alla yrkesgrupper.

Skatteverkets generaldirektör har kallats till finansutskottet på måndag för att svara på frågor om hur frågan kan lösas.

Regeringen har föreslagit att gåvor från arbetsgivaren till arbetstagare på upp till tusen kronor ska undantas från förmånsbeskattning under coronakrisen.

Men enligt KD är det förslaget otillräckligt och partiet ifrågasätter om skattebefrielsen skulle gälla luncher som skänks av restauranger.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons