GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kön och boende påverkar ungas valdeltagande

Det finns stora skillnader i valdeltagande bland ungdomar, visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Kön, utbildning och bostadsort påverkar om man väljer att rösta.
Politik • Publicerad 22 april 2022
Unga kvinnor röstar i större utsträckning än unga män. Arkivbild.
Unga kvinnor röstar i större utsträckning än unga män. Arkivbild.Foto: Hanna Franzén/TT

Det är fler unga kvinnor än män som röstar enligt rapporten, som ger en översikt av hur unga i åldrarna 18–25 röstande 2018. I riksdagsvalet röstade 87,1 procent av kvinnorna och 82,1 procent av männen.

Bland boende i storstäder eller pendlingskommuner röstade 87 procent, jämfört med landsbygdskommuner där valdeltagande var 79,9 procent.

Unga med högre utbildning eller förvärvsarbete röstade i högre grad än de som saknade utbildning eller arbete. Även föräldrarnas bildningsnivå påverkade valdeltagandet.

Myndigheten ser också stora socioekonomiska skillnader. I områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar röstade 91,2 procent av de unga , medan siffran i områden med socioekonomiska utmaningar var 73,6 procent.

"Det är djupt oroväckande både för det politiska systemet och demokratins framtid", säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.