Annons
Nyheter

Kongressen vill åtala Trumps stabschef

Expresidenten Donald Trumps stabschef i Vita huset, Mark Meadows, bör ställas inför rätta för trots mot kongressen, anser USA:s representanthus.
USA • Publicerad 15 december 2021
Vita husets tidigare stabschef Mark Meadows vill inte samarbeta med utredarna som granskar expresident Donald Trumps inblandning i stormningen av Kaptolium.
Vita husets tidigare stabschef Mark Meadows vill inte samarbeta med utredarna som granskar expresident Donald Trumps inblandning i stormningen av Kaptolium.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Anledningen är hans ovilja att samarbeta med det särskilda utskott som utreder Trumps inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Han riskerar därmed samma öde som Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, som åtalades för kongresstrots av en federal åtalsjury för en månad sedan.

Annons

Utredningsutskottet röstade i måndags för att Meadows bör åtalas, och fallet togs därmed vidare till det demokratledda representanthuset, som nu har gått på utskottets linje. Ledamöterna röstade 222–208 för att åtal bör väckas. Det avgörande beslutet fattas dock av justitiedepartementet.

Meadows anses vara ett nyckelvittne i Kapitolium-utredningen eftersom han var Trumps närmsta medarbetare och befann sig med presidenten medan hans anhängare stormade kongressbyggnaden.

Den tidigare stabschefen har förut samarbetat med utskottet och har överlämnat tusentals mejl och sms till utredningen, men när utredarna i förra veckan ville ställa frågor till honom dök han inte upp.

Meadows motsätter sig ett åtal och har själv svarat med att stämma utredningen för att de efterfrågar information som, enligt honom, är alltför bred, omfattande och irrelevant, enligt nyhetsbyrån AP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons