Annons
Nyheter

Kontroversiellt alkoholförbud införs i Irak

Irak • Publicerad 4 mars 2023
En bar i Bagdad, undangömd i ett mörkt kvarter. Arkivbild.
En bar i Bagdad, undangömd i ett mörkt kvarter. Arkivbild.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Iraks tullmyndighet beordrade på lördagen att ett tidigare beslutat förbud om alkoholimport nu ska verkställas.

Förbudet av import, försäljning och tillverkning av alkoholhaltiga drycker antogs av Iraks parlament 2016. Men det var först i januari i år som Iraks officiella parlamentsjournal publicerade lagbeslutet, vilket innebar att lagen trädde i kraft.

Annons

Brott mot importförbudet innebär böter på upp till 25 miljoner dinarer, motsvarande 180 000 kronor.

Förbudet är omdiskuterat och ifrågasatt av bland annat ickemuslimska grupper i Irak som anser att det är diskriminerande. Lagen har överklagats till högsta domstolen.

Men otydligheter gäller även hur lagen ska gälla och om böter ska delas ut. Ett regeringsdekret förra veckan motsade lördagens besked. Då sade regeringen att alkoholimport ska beläggas med en skatt på 200 procent de närmaste fyra åren.

I huvudstaden Bagdad märkte inte AFP:s korrespondenter någon torrläggning under lördagen: barer och restauranger var både öppna och serverade alkohol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons