Annons

Köpare vill inte ta emot spannmål från Ukraina

Fler fartygslaster med spannmål lämnar ukrainska hamnar för att fraktas till andra länder.
Den köpare som skulle få lasten från fartyget Razoni har dock ångrat sig och vill inte längre ta emot den.
Ukraina • Publicerad 9 augusti 2022
Köparen vill inte ta emot fartyget Razoni som är lastat med majs. Arkivbild.
Köparen vill inte ta emot fartyget Razoni som är lastat med majs. Arkivbild.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Fartyget Razoni, som lämnade Ukraina för över en vecka sedan lastat med spannmål, har fortfarande inte nått sin slutdestination i Libanon. Det skulle ha anlöpt hamnen i Tripoli på söndag förmiddag.

Förseningen – som sammanlagt blir uppåt fem månader lång sedan Rysslands invasion i februari – har gjort att köparen inte längre vill ta emot lasten, som består av 26 000 ton majs. Detta enligt ett uttalande från Ukrainas ambassad i Libanon, uppger CNN.

Ligger ankrat

Annons

Fartyget Razoni lämnade hamnen i Odessa den 1 augusti och var det första fartyget som fick lämna Ukraina efter en överenskommelse mellan Ukraina och Ryssland.

Orsaken till förseningen är okänd. Razoni uppges nu ligga ankrat utanför Istanbuls kust i Turkiet under tiden som man söker en ny köpare.

Fler fartyg på väg

Ytterligare två fraktfartyg med spannmål började på tisdagen sin färd mot andra länder, enligt Ukraina.

"Två fartyg lämnade hamnen i Tjornomorsk med sammanlagt 70 000 ton jordbruksprodukter", meddelar infrastrukturdepartementet i ett uttalande.

Ett av fartygen, Rahmi Yaggi, är på väg till Turkiet med 5 300 ton spannmål. Det andra, Ocean Lion, är på väg mot Sydkorea med runt 65 000 ton majs.

Sammanlagt har tolv fartyg lämnat tre olika ukrainska hamnar i Svarta havet som en följd av överenskommelsen som träffades för drygt två veckor sedan.

Ukraina har tidigare uttryckt hopp om att mellan tre och fem fartyg inom kort ska kunna lämna landet dagligen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons