Annons
Nyheter

Korallrev i Thailand gulnar och dör

De lugna turkosfärgade vattnen som kantar Thailands kust må se idylliska ut. Men under ytan lurar en förrädisk sjukdom som sprider sig alltmer och tar död på de livsviktiga korallreven.
Thailand • Publicerad 2 januari 2023
Marinbiologen Lalita "Nan" Putchim, fotograferar koraller som drabbats av sjukdomen yellow band disease som tar död på de viktiga korallreven.
Marinbiologen Lalita "Nan" Putchim, fotograferar koraller som drabbats av sjukdomen yellow band disease som tar död på de viktiga korallreven.Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP/TT
Förra året upptäcktes korallsjukdomen för första gången i thailändska vattnen, på östkusten i närheten av den populära turistorten Pattaya.
Förra året upptäcktes korallsjukdomen för första gången i thailändska vattnen, på östkusten i närheten av den populära turistorten Pattaya.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Korallerna blir alldeles gulfärgade innan de slutgiltigt förstörs. Därav har sjukdomen fått sitt namn – yellow band disease (YBD). Korallsjukdomen har sedan tidigare ställt till med stor skada på korallreven i Karibien, och förra året upptäcktes den för första gången i thailändska vattnen, på östkusten i närheten av den populära turistorten Pattaya.

– Jag har aldrig sett någonting liknande förut, säger marinbiologen Lalita Putchim till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Lalita Putchim ingår i ett forskarteam som arbetar med att undersöka korallreven närmare och utför dykningar i de drabbade områdena. Ett av dessa områden ligger i närheten av ön Samae san. Här har forskargruppen fotat de sjuka korallreven och samlat in prover.

Thailands marina myndigheter använder sig också av sociala medier där man uppmanar allmänheten att rapportera in uppgifter om drabbade korallrev så att man lättare kan komma dem på spåren.

Inget botemedel

Det finns inget känt botemedel och tillståndet är irreversibelt – när korallerna väl har drabbats har de inte en chans. De kan aldrig mer återhämta sig. Klimatförändringarna riskerar också att göra situationen ännu värre, befarar forskarna.

Överfiske, föroreningar och högre vattentemperaturer till följd av klimatförändringar tros enligt forskarna vara några av anledningarna till att korallreven är mer sårbara och mottagliga för sjukdomen.

Undervattensskog

Koralldöden i Thailand har redan hunnit sprida sig över ett cirka 240 hektar stort område. De thailändska forskarna hoppas kunna hitta ett sätt att stoppa utvecklingen och finna ett botemedel. Det är viktigt, eftersom korallreven är som "en skog", påpekar Lalita Putchim. En undervattensskog som är hem till en mångfald växt- och djurarter.

Utarmas korallreven kan det leda till stora störningar på hela ekosystemet vilket skulle innebära att även människan drabbas i slutänden.

Blivit förstört

En av de som oroas är den 55-årige Choopan Sudjai som äger en turistbåt och är beroende av de turister som kommer för att njuta av de vackra omgivningarna och korallreven.

– Nu när korallerna har blivit infekterade och kommer att förstöras, vad ska vi då leva av om fem år?

– Det känns som om det är vårt hem som har blivit förstört.

Fakta: Koralldöd

Korallreven är viktiga för den biologiska mångfalden men de är också ett av världens mest hotade ekosystem.

Det är framför allt de tropiska korallreven som är berömda för sin biologiska mångfald. Cirka 25 procent av alla marina arter lever på eller vid reven, bland annat över 4 000 fiskarter.

Klimatförändringarna är ett stort hot mot korallrev. När havet värms upp bleks många koraller och dör. Världen har redan värmts upp 1,1 grader och koralldöden är utbredd.

Korallsjukdomen yellow band disease (YBD) kännetecknas av ett brett band av gulpigmenterad, förruttnande vävnad och en gulfärgad "mikrobiell matta" som rör sig horisontellt över den drabbade korallen. Kvar blir ett dött kalkskelett som ofta bibehåller den gula färgen.

Källor: korallrev.se med flera.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons