Annons
Nyheter

Korruptionsanklagade Guptabröderna gripna

Två bröder i den mäktiga affärsfamiljen Gupta har gripits i Förenade arabemiraten. Båda två har pekats ut i den massiva korruptionshärva där tiotalsmiljarder stulits från den sydafrikanska statskassan.
Sydafrika • Publicerad 7 juni 2022
Atul Gupta. Arkivbild.
Atul Gupta. Arkivbild.Foto: AP/TT

Polisen i Dubai bekräftade på tisdagen att de efterlysta bröderna Atul och Rajesh Gupta gripits och nu ska utlämnas.

Gripandena ger hopp om att de som misstänks stå bakom den största korruptionshärvan i Sydafrikas historia kan komma att ställas inför rätta efter år av utdragna juridiska turer.

Annons

De två magnaterna anklagas för att ha betalat mutor i utbyte mot lukrativa statliga kontrakt och ska även ha haft avgörande påverkan i ministerutnämningar i en skandal som kastade en mörk skugga över den tidigare presidenten Jacob Zuma och till slut tvingade honom att avgå.

Enligt en oberoende utredning som gjorts ska bröderna, vars familj kom till Sydafrika 1993, och deras förehavanden ha kostat de sydafrikanska skattebetalarna motsvarande omkring 30 miljarder kronor.

Härvan började nystas upp efter att Zuma avgått 2018.

Det fall som nu är aktuellt gäller dock bara en liten del av anklagelserna, närmare bestämt pengatvätt med koppling till ett av brödernas företag som fick ett kontrakt värt cirka 16 miljoner kronor för att genomföra en jordbruksrelaterad förstudie.

Gripandena kommer ett år efter att Interpol utfärdat en röd flagg, som innebär att polisen världen över kan gripa en efterlyst person som åtalats eller som ska avtjäna ett fängelsestraff, och hålla personen frihetsberövad tills dess att den utlämnats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons