Annons
Nyheter

Kraftig ökning av samtal till Självmordslinjen

Förra året tog Självmordslinjen emot 37 000 samtal, hittills i år är siffran över 50 000 – och då har många inte kommit fram.
Det ökade trycket kan bero på den fysiska isoleringen under pandemin, tror organisationen Mind, som ansvarar för Självmordslinjen.
Självmordslinjen • Publicerad 12 december 2020
Det hårda trycket på organisationen Minds hjälptelefon Självmordslinjen har ökat drastiskt i år. Arkivbild.
Det hårda trycket på organisationen Minds hjälptelefon Självmordslinjen har ökat drastiskt i år. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet kontaktförsök till Självmordslinjen har ökat kraftigt. Trots att det i dag finns fler volontärer än tidigare som svarar på samtalen, hinner de bara med att svara på runt nio procent. Fram till och med november hade Självmordslinjen tagit emot över 50 000 samtal. Samtidigt var det bara i november 28 000 samtal som inte kunde komma fram

– Runt 70 procent av dem som hör av sig till oss gör det via vår chatt. Om det var 28 000 som inte kom fram via telefon i november, så var det minst lika många, om inte fler, som inte kom fram till vår chatt. Det är ett stort tryck nu, säger Karin Schultz, generalsekreterare hos Mind.

Ökning av samtal från äldre

Annons

Antalet kontaktförsök till Äldrelinjen har hittills i år varit närmre 50 000, varav drygt 20 000 kommit fram. Prognosen är att Äldrelinjen vid årsskiftet kommer att ha tagit emot fem gånger så många samtal som i fjol. En orsak är Mind har ökat öppettiderna och antalet volontärer och har större kapacitet för att ta emot samtal. Sedan har den fysiska isoleringen haft stor påverkan på de äldre generationerna under pandemin.

– I samtalen till Äldrelinjen hör vi även att allvarlighetsgraden ökat. De äldre generationerna är mindre benägna att ringa Självmordslinjen, själva ordet upplevs skrämmande. I stället ringer de till Äldrelinjen, men i själva verket är det många som har starka självmordstankar, säger Karin Schultz.

Ännu fler under julen

I juletid och slutet av året är det vanligt att många känner sig ensamma och samtalen till hjälplinjerna ökar.

– Vi har redan sett en liten ökning efter att de nya restriktionerna kom och det kommer öka under julledigheten. Nyårshelgen är den mest kritiska helgen.

Schultz framhåller att medmänskliga samtal kan bryta den suicidala processen och psykisk smärta, lidande, skam, utanförskap kan lindras och bytas ut mot hopp och skäl att leva. Kontakten med en annan människa kan ibland vara tillräcklig för att stå ut i den pågående smärtan.

Fakta: Vad kan du göra för att ge stöd i jul?

Vem känner du som är ensam och kan behöva ett samtal?Tänk på grannar, kollegor eller avlägsna släktingar. Vidga begreppet familj, gå igenom telefonboken och avsätt lite tid åt en pratstund.

Hjälp dina äldre släktingar att bli digitalaför att kunna delta i julfirandet. Bara genom att höra anhörigas röster frisätts oxytocin i kroppen, så att höra och se barnbarnen öppna julklappar på en skärm ökar välmåendet. Genom forskning har man också sett att ögonkontakt är viktigt för att skapa positiva känslor, det kan även vara ögonkontakt med främlingar, och det fungerar även digitalt.

Ordna med det praktiska.Hjälp till att beställa julmat och fixa lite extra gott.

Måna om att ha riktiga samtal.Minds volontärer använder en samtalsmetod som går ut på att skapa kontakt genom att lyssna empatiskt, reflektera och bekräfta. Det viktigaste för att skapa ett bra samtal är att vara närvarande, äkta och ställa fördjupande frågor. Det kanske kan inspirera till fina samtal med fokus på minnen, upplevelser eller tankar. Att varmprata i stället för att kallprata.

Hur kan du tänka för att själv må bättre?

När tillvaron svajar kan det vara till hjälp att jobba på att förändra sitt sätt att tänka, anser psykologen Liria Ortiz. Försöka fokusera på det du kan ha kontroll på, när du inte kan kontrollera omvärlden.

Du kan bestämma dig för att göra sådant du mår bra av i det lilla – äta gott, göra fint hemma, skriva brev. Att känna dig stolt över att du tar ditt ansvar i pandemin, att du gör de här valen för att bidra.

Att få en känsla av sammanhang ger mindre ensamhetskänsla. Det kan vara effektivt att tänka att vi är många i samma båt, för att känna gemenskap.

Att konkretisera för dig själv vem eller vilka du känner som går igenom samma sak just nu, kan också skapa känsla av gemenskap.

Ät julmiddag eller titta på tv ihop med en vän via telefon eller datorn. Tänk att ni sitter sida vid sida och småpratar om det ni ser.

Försöka framkalla en känsla av tacksamhet över att vi lever i ett privilegierat samhälle, där vissa grundläggande funktioner finns på plats. Se det större perspektivet.

Källa: Mind.se

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons