Annons
Nyheter

Kraftigt lyft för Macron

Frankrike • Publicerad 9 mars 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron går framåt i opinionsmätningarna inför presidentvalet i april.
Frankrikes president Emmanuel Macron går framåt i opinionsmätningarna inför presidentvalet i april.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron rycker rejält i opinionsmätningarna inför vårens presidentval.

Den senaste mätningen från opinionsinstitutet Elabe ger Macron ett stöd på 33,5 procent inför den första valomgången den 10 april – en uppgång med 8,5 procent under den senaste veckan.

Annons

Rysslands krig i Ukraina spelar en stor betydelse i mätningen, där 62 procent av de tillfrågade anser att Macron skött situationen bra. Samtidigt har flera av hans motkandidater ifrågasatts för deras stöd och beundran för Rysslands president Vladimir Putin genom åren. Exempelvis backar ytterhögerkandidaten Éric Zemmour med 3 procentenheter till 11 procent i den senaste mätningen, medan Nationell samlings Marine Le Pen tappar 2 procentenheter till 15 procent.

Däremellan placerar sig vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon på 13 procent, medan Valérie Pécresse från högerpartiet Republikanerna nu är nere i 10,5 procent.

Totalt kämpar 14 kandidater om presidentposten i Frankrike.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons