Annons
Nyheter

Kraftigt regn ökar risk för översvämningar

Det kraftiga regnovädret som under natten rört sig norrut över Dalarna, Härjedalen och västra Hälsingland har intensifierats och det föreligger risk för översvämningar.
Väder • Publicerad 6 augusti 2022
Norra delarna av Sverige har en blöt natt med risk för översvämningar. Arkivbild.
Norra delarna av Sverige har en blöt natt med risk för översvämningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI har sedan tidigare utfärdat varning för kraftiga regnskurar som kan ge stora mängder på kort tid i västra Svealand och södra Norrland.

– Just nu regnar det som kraftigast över Dalarna och upp över Hälsingland, säger Linnea Rhen Wittskog, meteorolog på SMHI.

Annons

De största mängderna har mätts upp i Hamra mellan Edsbyn och Sveg i norra Dalarna, där närmare en månads regn har fallit under natten.

– Det har kommit 63 millimeter under natten. En normal månad kommer det omkring 70 till 80 millimeter regn, säger Linnea Rhen Wittskog.

Under dagen och kvällen kommer vädersystemet att röra sig norrut och SMHI flaggar för att nya varningar kan komma att utfärdas under dagen.

– I kväll och i natt ser det ut som det är Västerbotten och Norrland som regnet kommer att vara som kraftigast. Eventuellt kommer vi gå ut med nya varningar.

Resten av landet kan se fram emot en blåsig dag med något svalare temperaturer än tidigare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons