Annons
Nyheter

Kraschade kryptoplattformens vd talar ut

Sam Bankman-Fried, grundare till den kraschade kryptoplattformen FTX, har talat ut. Men han har inte gett några svar på var de försvunna miljarderna tagit vägen. USA:s finansminister jämför samtidigt kraschen med den i Lehman Brothers.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2022
Den kraschade kryptoplattformen FTX:s rundare Sam Bankman-Fried har talat ut på en konferens. Bilden är tagen vid ett anat tillfälle.
Den kraschade kryptoplattformen FTX:s rundare Sam Bankman-Fried har talat ut på en konferens. Bilden är tagen vid ett anat tillfälle.Foto: Tom Williams AP/TT

Sam Bankman-Fried, kryptovärldens före detta guldgosse, har tagit bladet från munnen i en större intervju för första gången sedan hans kryptobörs FTX tvingades ansöka om konkursskydd.

På en konferens anordnad av Financial Times natten mot torsdag svensk tid medgav Sam Bankman-Fried, som medverkade på länk från Bahamas, allvarliga brister i hur bolaget skötts.

Annons

– Jag har gjort många misstag. Det finns saker jag hade gett vad som helst för att gå tillbaka och göra om, sade han.

Slog ifrån sig bedrägerianklagelser

Han medgav att han borde ha lagt mer fokus på att hantera risker och skydda kunderna. Däremot slog han ifrån sig anklagelser om att det skulle röra sig om ett bedrägeri.

Det var den 11 november som det stod klart att det inte gick att rädda FTX och bolaget tvingades ansöka om konkursskydd i USA. Dagarna innan hade kunderna rusat för att plocka ut sina pengar från plattformen.

Sedan dess har en rad frågetecken uppdagats sig kring FTX. Som till exempel ett hål i balansräkningen på 8 miljarder dollar.

Kundernas pengar har, enligt rapporter, slussats till Sam Bankman-Frieds investeringsbolag Alameda Research där de använts för högriskinvesteringar.

Konkursförvaltaren John J Ray III, som tog över bolaget i samband med konkursansökan, skräder inte orden.

FTX var det mest misskötta bolag han någonsin hade sett vad gäller kontrollfunktioner. Bolaget hade inte följt grundläggande redovisningsprinciper och badade i konflikter.

Exakt var kundernas pengar har hamnat och var de försvunna miljarderna tagit vägen gav Sam Bankman-Fried dock inget svar på under intervjun.

Kryptons Lehman Brothers

Han och bolaget utreds nu av amerikanska myndigheter och han riskerar en rad stämningar.

När FTX stod på toppen värderades bolaget till 32 miljarder dollar. Nu har bolaget skulder på drygt 3 miljarder dollar till de 50 största fordringsägare. Utöver det finns det miljontals andra fordringsägare världen över som inte får ut sina pengar.

Annons

FTX-kraschen har skapat svallvågor i kryptovärlden. Flera bolag med exponering mot FTX har också tvingats ansöka om konkurs, som kryptolångivaren Blockfi.

På samma konferens talade även USA:s finansminister Janet Yellen. Hon kallade FTX-kraschen för kryptobranschens Lehman Brothers, med hänvisning till kollapsen i den stora banken under finanskrisen 2008.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons