Annons
Nyheter

Krav på danstillstånd tas bort efter 67 år

Sverige införde 1956 kravet på danstillstånd för krogägare. Nu – efter två tredjedels sekel – är tiden mogen att skrota kravet anser regeringen.
En efterlängtad frihetsreform, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Politik • Publicerad 12 januari 2023
Snart behöver krogägare inget tillstånd för att gästerna ska få dansa. Arkivbild.
Snart behöver krogägare inget tillstånd för att gästerna ska få dansa. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På 50-talet poppade dansbanor upp lite varstans i landet. Det ledde till en het samhällsdebatt.

Följden blev att bar-, nattklubbs- och restaurangägare från 1956 behövde ett särskilt tillstånd från Polismyndigheten för att människor skulle få dansa i deras lokaler.

Annons

På torsdagen beslutade regeringen om en lagrådsremiss som innebär ett avskaffat tillståndskrav för offentliga danstillställningar.

"Det här är en efterlängtad frihetsreform. Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande från justitiedepartementet samt klimat- och näringslivsdepartementet.

Även om danstillställningar på icke offentlig plats inte längre måste godkännas av Polismyndigheten för att få anordnas, ska sådana danstillställningar som huvudregel anmälas till Polismyndigheten, påpekar regeringen.

Det finns ett mycket brett stöd i riksdagen för att ta bort kravet på danstillstånd.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons