Annons
Nyheter

Nej till krav på fler Trump-dokument

USA:s justitiedepartement motsätter sig att den skriftliga begäran bakom FBI:s husrannsakan mot expresidenten Donald Trumps privata residens Mar-a-Lago förra veckan offentliggörs.
USA • Publicerad 16 augusti 2022
USA:s tidigare president Donald Trumps Floridahem Mar-a-Lago. Bild från förra veckan.
USA:s tidigare president Donald Trumps Floridahem Mar-a-Lago. Bild från förra veckan.Foto: Steve Helber/AP/TT

Flera amerikanska medier, liksom republikanska kongressledamöter, har krävt att FBI:s begäran om en husrannsakan mot Trump offentliggörs.

Justitiedepartementet påpekar att själva husrannsakan liksom en lista över de föremål som beslagtagits, redan har offentliggjorts. Men menar att hänsyn måste tas vad gäller FBI:s underlag om varför en husrannsakan var nödvändig. Det handlar bland annat om att skydda en pågående brottsutredning som handlar om nationell säkerhet, säger myndigheten.

Annons

Under tillslaget mot Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago förra veckan tog FBI med sig en mängd lådor med material, varav elva uppsättningar dokument var märkta som innehållande mycket känslig information – endast avsedd att vara tillgängliga för specifika myndigheter.

Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget är politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons