Annons

Krav på Ryssland att ge tillbaka kärnkraftverk

42 länder, däribland Sverige, kräver att Ryssland omedelbart lämnar tillbaka kontrollen över det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja till Ukraina.
Ukraina • Publicerad 15 augusti 2022
En rysk soldat på plats vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bilden är tagen den 1 maj.
En rysk soldat på plats vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bilden är tagen den 1 maj.Foto: AP/TT

"Vi uppmanar Ryssland till att omedelbart dra tillbaka sina militära styrkor och övrig icke-auktoriserad personal från Zaporizjzja-kärnkraftverket och dess omedelbara omgivningar," skriver man i ett uttalande enligt nyhetsbyrån NTB.

Bland de undertecknande finns bland annat EU:s medlemsländer, USA, Storbritannien, Norge, Japan och ytterligare flera andra.

Annons

Man påpekar också den ryska militära närvaron utgör en "stor fara" mot upprätthållandet av de sju pelare för kärnsäkerhet som tagits fram av Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Kiev och Moskva har vid upprepade tillfällen beskyllt varandra för attacker mot kärnkraftverket, som är det största i Europa.

Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanade under söndagen Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram.

– Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, sade Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Uttalandet kom efter det att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under lördagen sagt att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades senare av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

– Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, sade Dmytro Orlov till AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons