Annons
Nyheter

Kreditgarantier för export höjs till taket

Export • Publicerad 3 februari 2023
Möjligheterna att exportera klimatsmarta produkter ska öka i och med den gröna exportkreditgarantin. Arkivbild.
Möjligheterna att exportera klimatsmarta produkter ska öka i och med den gröna exportkreditgarantin. Arkivbild.Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Statliga Exportkreditnämnden (EKN) ökar den gröna exportkreditgarantin från 80 procent till 100 procent.

Detta betyder att företag som sysslar med export av gröna produkter eller produkter som ska användas i "grön verksamhet" kan försäkra hela affärens värde, för att skydda sig mot risken att inte få betalt för sin produkt.

Annons

"Det kan handla om försäljning av elbilar till en utländsk kund eller försäljning av kablar som ska användas i ett vindkraftsprojekt", säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör på EKN, i ett pressmeddelande.

Jatko menar att den gröna exportkreditgarantin tillsammans med den gröna kreditgarantin från 2021, som gäller för investeringar i Sverige, ökar svenska företags möjligheter att exportera klimatsmarta produkter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons