Annons

Zelenskyj: Vill använda julen som täckmantel

Rysslands president Vladimir Putin utlyser ensidigt eldupphör under den stundande ryskortodoxa julhelgen.
Men Ukraina avfärdar utspelet, och kallar det för hyckleri och propaganda.
Ukraina • Publicerad 5 januari 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Kiur Kaasik/Delfi Meedia/TT
Rysslands president Vladimir Putin uppmanade till eldupphör över den ryskortodoxa julhelgen.
Rysslands president Vladimir Putin uppmanade till eldupphör över den ryskortodoxa julhelgen.Foto: Mikhail Klimentyev/Kremls presidentkansli via AP/TT

Putins beslut gäller från lunchtid fredag den 6 januari och till midnatt, natten till söndag. Sammanlagt rör det sig om 36 timmars eldupphör, rapporterar AFP och AP.

"Givet det faktum att många invånare som bekänner sig till den ortodoxa kyrkan lever i stridszonerna, uppmanar vi den ukrainska sidan att utlysa eldupphör och ge dessa invånare möjligheten att delta i gudstjänster på julafton och Jesu födelsedag", uppger Kreml i ett uttalande.

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt dagliga tal att Ryssland verkligen inte "anser att liv har ett värde och definitivt inte söker fred".

– Nu vill de använda julen som en täckmantel för att åtminstone en kort stund stoppa våra killars avancemang i Donbass och ta utrustning, ammunition och flytta mobiliserade män närmare våra positioner, säger presidenten.

Även landets utrikesminister Dmytro Kuleba kommenterar det ryska utspelet på Twitter.

"Deras nuvarande 'ensidiga eldupphör' kan och bör inte tas på allvar", skriver han.

Presidentrådgivare: "Propaganda"

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak skriver på Twitter att Ryssland "måste lämna de ockuperade områdena – först då kan vi ha en 'tillfällig vapenvila'. Håll hyckleriet för er själva".

I ett annat uttalande säger Podoljak att "det är bara propaganda och inget mer".

Det ryska beskedet kom efter att den ryske patriarken Kirill på torsdagen vädjade om eldupphör i Ukraina under den ortodoxa julen. Den mycket Kremllojale patriarken Kirill beskriver samtidigt anfallskriget som ett slags intern konflikt.

Presidentkansliet i Kiev var tidigare skeptiskt till den rysk-ortodoxe ledarens utspel. Kiev ser Kirill som en Kremllakej och Podoljak har kallat Kirill för "en krigspropagandist".

Internationell kritik

Det ryska utspelet om eldupphör har även väckt kritik på andra håll. Enligt USA:s president Joe Biden var Putin "redo att bomba sjukhus och förskolor och kyrkor" på juldagen och nyårsdagen.

– Jag tror att han försöker skaffa sig lite andrum, säger Biden.

Annons

Även Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock avfärdar beskedet, och säger att om Putin verkligen ville ha fred "skulle han ta hem sina soldater".

"Ett så kallat eldupphör ger varken frihet eller säkerhet till människor som dagligen lever i skräck under den ryska ockupationen", skriver hon på Twitter.

Den östortodoxa julen firas i januari då den ortodoxa kyrkan använder sig av den julianska kalendern och inte den gregorianska. Två veckor skiljer kalendrarna åt.

För några år sedan bildades en ny ukrainsk-ortodox kyrka, fristående från Moskva.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons