Annons
Nyheter

Krisande SBB stoppar utdelning och nyemission

Fastighetsbolaget SBB stoppar utbetalningen av företagets aktieutdelning. Det krisande bolaget ställer också in en aviserad nyemission av D-aktier på 2,6 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2023
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) är en favorit bland småsparare på börsen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det meddelar Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) sent på måndagskvällen i ett pressmeddelande efter ett extrainsatt styrelsemöte.

"SBB arbetar vidare med tidigare aviserade försäljningar i syfte att fortsätta stärka bolagets finansiella position. Åtgärderna enligt ovan syftar till att stärka bolagets likviditet", skriver bolaget.

Sänkt kreditbetyg

Annons

Fastighetskoncernen är svårt omskakad efter att amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's (S&P) sänkt kreditbetyget till skräpnivå. Beslutet är en varning till långivare och investerare för hög risk.

SBB:s B-aktie – bland de mest omsatta på Stockholmsbörsen – rasade på måndagen och stängde handelsdagen på minus 19,9 procent som en omedelbar följd av betygssänkningen. Bolagets D-aktie föll 26,6 procent.

Styrelsens akuta beslut på måndagskvällen innebär att aktieutdelningen senareläggs till en tidpunkt strax före nästa årsstämma, som enligt planerna hålls i maj nästa år.

För att justera det tidigare utdelningsbeslutet för A-, B och D-aktier kommer styrelsen att kalla till en extra bolagsstämma. Den väntas äga rum i början av juni.

Ingen nyemission

När det gäller nyemissionen av D-aktier, som meddelades i slutet av april, kommer den inte att genomföras eftersom S&P-beskedet gör att räntorna på SBB:s skuld kommer att stiga.

"Marknadens reaktion därefter har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor", skriver SBB i pressmeddelandet.

SBB redovisade i slutet av februari en brakförlust för årets första kvartal till följd av stora nedskrivningar av värdet på fastigheter och finansiella instrument. I samband med det bad bolaget ägarna om ett kapitaltillskott på 2,6 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons