Annons
Nyheter

Krismöte i Norge om höga elpriser

Norges regering håller på måndagen partiledarsamtal och möte med arbetsmarknadens parter om de höga elpriserna. Flera partier har krävt att stortinget ska avbryta sommarlovet för att fatta beslut om stödpengar.
Ekonomi • Publicerad 7 augusti 2022
Norges statsminister Jonas Gahr Støre har kallat till krismöte om elpriserna.Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Bakgrunden till elkrisen är de höga elpriserna och de stora regionala skillnaderna inom Norge, som likt Sverige är indelat i olika elprisområden. I juli var elpriset i sydligaste Norge 138 gånger högre än i Nordnorge, rapporterar NRK.

Skillnaden beror på att det saknas vatten i älvarna i södra Norge medan magasinen i norr är välfyllda. Och dåliga överföringsmöjligheter mellan nord och syd bidrar till att priserna skenar i södra och västra Norge.

Stöd tidigareläggs

Annons

Nu föreslår regeringen, inför måndagens möten, att det planerade elstödet till hushållen tidigareläggs, från oktober till september. Hushållen ska få ett stöd på 90 procent när elpriset går över 70 öre per kilowattimme. Det förslaget har tidigare lagts fram av oppositionspartiet Høyre och har stöd av en majoritet i stortinget. Flera partier har krävt att stortinget ska extrainkallas för att fatta beslut.

Regeringen föreslår också flera åtgärder för att säkra att vattennivån i magasinen i södra Norge ska vara tillräckligt hög. När den blir lägre än normalt för årstiden ska möjligheten till export begränsas.

Vill värna jobben

Inte bara privatpersoner utan även företag har drabbats av höga elpriser och både norska LO och näringslivsorganisationen NHO har uppmanat regeringen att införa elstöd för företagen för att säkra jobben. Ett förslag i den riktningen kommer Høyre att lägga fram under måndagens partiledarsamtal, aviserade partiledaren Erna Solberg i fredags.

Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) medger för NRK och norska TV2 att regeringen diskuterar stöd till näringslivet, men vill inte säga något konkret om vad som ligger på bordet.

– Vi vill prata med LO och NHO. De har översikt över hur företagen har det. Det är en komplex bild, så jag vill vara säker på hur vi kan få en lösning som träffar rätt och inte har negativa effekter, säger statsministern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons