Annons
Nyheter

Kristersson: Fler krav för att bli svensk

Sverige har urholkat det svenska medborgarskapet, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).
– Även kriminella har lätt kunnat bli svenska medborgare, säger Kristersson i ett tal på nationaldagen.
Politik • Publicerad 6 juni 2023
Statsminister Ulf Kristersson håller tal på Nationaldagen i Strängnäs.Foto: Pontus Lundahl/TT

Statsministern håller talet hemifrån sin trädgård i Strängnäs.

Kristersson framhåller att nästan 700 000 personer blivit svenska medborgare på bara tolv år. Många försörjer sig själva och bidrar – men det finns också ett stort utanförskap, säger han.

Annons

Personer som inte lär sig språket, inte förstår svenska lagar och som inte vill acceptera grundläggande svenska värderingar, enligt statsministern.

Personer som ljugit

Slutsatsen är att medborgarskapet behöver uppvärderas.

– Trots att de flesta nog egentligen förstår att ett medborgarskap i vårt land borde vara någonting stort, så har Sverige i decennier gått i motsatt riktning och tvärtom urholkat det, säger Kristersson.

– Även kriminella har lätt kunnat bli svenska medborgare, liksom personer som ljugit eller mutat sig till ett medborgarskap, säger Kristersson.

Regeringen vill att det ska krävas mer för att bli svensk medborgare. Man ska ha bott i Sverige längre och det ska finnas tydliga krav på ett hederligt levnadssätt och krav på egen försörjning, säger statsministern.

Språket vägen in

Även kraven på svenska och samhällskunskap ska skärpas. Kristersson är kritisk till att det har det inte funnits någon förväntan på att den som kommer till Sverige verkligen lär sig språket.

– Inga krav på att lära sig svenska för att få olika bidrag. Inga krav på att lära sig svenska för att få permanent uppehållstillstånd och inte ens för att få bli svensk medborgare.

– Det här gör Sverige unikt, men på ett dåligt vis, säger han.

– Det finns tioåringar som inte förstår den text som ligger framför dem på skolbänken. Ett sådant svek.

Han utlovar att regeringen kommer att införa obligatorisk språkförskola för barn som behöver det.

"Inte söka sig hit"

Annons

Statsministern lägger i talet även tonvikt vid "gemensamma värderingar".

– Sverige kan vara ett knepigt land att komma in i, med värderingar som ligger rätt långt från många länder i Asien och Afrika.

Han betonar att i Sverige är familjen viktig, men står inte över lagen, att jämlikhet råder mellan könen, att man får gifta sig med vem man vill och att både tjejer och killar har rätt att bada och spela fotboll.

– Kan eller vill man inte respektera det, då är nog inte Sverige landet man bör söka sig till.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons