Annons
Nyheter

Zelenskyj på blixtvisit i Helsingfors

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plötsligt besök i Helsingfors.
På agendan: möte med Finlands president Sauli Niinistö, statsminister Ulf Kristersson och de andra nordiska ledarna.
Politik • Publicerad 3 maj 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gör ett officiellt besök i Finland och välkomnas av Finlands president Sauli Niinistö utanför presidentens slott i Helsingfors.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gör ett officiellt besök i Finland och välkomnas av Finlands president Sauli Niinistö utanför presidentens slott i Helsingfors.Foto: Christine Olsson/TT

Volodymyr Zelenskyj har inte lämnat Ukraina många gånger sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot landet för drygt ett år sedan. Så besöket i Helsingfors är sällsynt, och omgärdat av ett enormt säkerhetspådrag.

Helikoptrar smattrar i luften när Zelenskyj anländer till presidentens slott i centrala Helsingfors. Röda mattan har rullats ut på borggården och en orkester spelar när de båda presidenterna hälsar på varandra. Zelenskyj, iklädd sin numer världskända tröja, håller handen över hjärtat medan nationalsången spelas.

Annons

Zelenskyj inleder med att träffa Niinistö på tu man hand, men även Ulf Kristersson kommer att träffa den ukrainske presidenten enskilt under dagen.

De ukrainska och finländska presidenterna kommer att ha en gemensam pressträff efter sitt möte. Om tidsplanen håller blir det runt lunch, men allt är redan försenat.

Ukrainas kamp

Diskussionerna mellan president Niinistö och president Zelenskyj kommer bland annat att handla om Ukrainas försvarskamp och Finlands stöd till Ukraina, skriver presidentkansliet i ett pressmeddelande.

Även den avgående statsministern Sanna Marin och utrikesminister Pekka Haavisto kommer att träffa Zelenskyj under en arbetslunch. Zelenskyj ska dessutom ha ett möte med Samlingspartiets ledare Petteri Orpo, som just nu har i uppdrag att bilda en ny regering efter valet.

Toppmöte med Zelenskyj

På eftermiddagen blir det så dags för Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir att ansluta för ett nordiskt-ukrainskt toppmöte.

Teman för toppmötet är läget i Rysslands anfallskrig i Ukraina, de nordiska ländernas fortsatta stöd till Ukraina, utvecklingen av Ukrainas relation till EU och Nato samt Ukrainas initiativ till en rättvis fred.

Vid 17-tiden, svensk tid, planeras en gemensam pressträff med Zelenskyj och alla nordiska statsministrar.

För Ukraina är stödet från väst helt avgörande. Särskilt nu när landet förbereder sig för den utlovade våroffensiven där styrkor ska ställa om från försvar till anfall.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons