Annons
Nyheter

KTH-tester: Så många smittades i Stockholm

Blodprover som forskare på KTH skickade ut före påsk till slumpmässigt utvalda stockholmare för att se om de smittats av coronaviruset visar att tio procent av dem som valde att delta i testet hade smittats.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Skyltar som ber kunderna hålla avståndet och plexiglas framför kassörskorna är två försiktighetsåtgärder i en Hemköpbutik.
Skyltar som ber kunderna hålla avståndet och plexiglas framför kassörskorna är två försiktighetsåtgärder i en Hemköpbutik.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi är ganska säkra på att det ligger på den nivån, samtidigt ska man ta siffran med en nypa salt. Det här är en indikation på hur det ser ut, men vi behöver komma upp i ett högre antal som gör tester för att vara helt säkra, säger Niclas Roxhed, docent vid KTH.

Av 1 000 utskickade prover kom 550 tillbaka och 446 av dem var utförda på ett godkänt sätt. Testerna var i form av provinsamlingskort och gick ut till män och kvinnor i åldrarna 20 till 74 år som bor i Stockholm eller i stadens kranskommuner.

Kommer i brevlådan

Annons

För att verifiera resultatet och för att se hur smittspridningen förändrats sedan i påskas har ett nytt utskick gjorts till 1 000 personer i Stockholm.

– De bör komma i folks brevlådor den här veckan. Vi behöver verkligen allmänhetens hjälp och hoppas på en ännu högre svarsfrekvens den här gången. Det ger en större tillförlitlighet till svaren.

TT: Hur ska ni få fler att svara?

– Vi vädjar till dem med budskapet om att de ska "hjälpa oss i kampen mot covid-19" och så hjälper det också med medial uppmärksamhet, säger Niclas Roxhed.

FHM: Stämmer väl

Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens under måndagen menade Karin Tegmark-Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, att studien stämde överrens med myndighetens modellering.

– Den undersökningen baseras på ett utskick som gjordes några veckor tillbaka i tiden. Så det ter sig inte helt orimligt att det då låg på tio procent, säger Tegmark-Wisell och fortsätter:

– Det ter sig inte helt osannolikt att det skulle stämma med de modelleringar vi gör.

Enligt Folkhälsomyndighetens modellering skulle 26 procent av invånarna i Stockholm vara eller ha varit infekterade den 1 maj. Myndigheten kommer att göra en egen, nationell undersökning.

Fakta: Blodproverna

Testerna gjordes genom hemprovtagning med stick i fingret. Testet skickades ut strax före påsk.

1 000 tester skickades ut. 550 kom tillbaka. Av dem var 446 godkänt utförda och 10 procent av dem testade positivt för coronaviruset.

Utskicket gjordes slumpmässigt till män och kvinnor 20-74 år.

57 procent av de svarande var kvinnor.

Resultatet visar att cirka 10 procent hade haft infektionen innan provtillfället.

Källa: KTH

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons