Annons
Nyheter

Kulturprofilen åtalas för våldtäkt

Den så kallade kulturprofilen åtalas för två fall av våldtäkt, meddelar Åklagarmyndigheten. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.
Stockholm • Publicerad 12 juni 2018

Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkta personen och ett flertal vittnen.

"Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal", säger kammaråklagare Christina Voigt i ett pressmeddelande.

Annons

Förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen inleddes i december efter att 18 kvinnor vittnat i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av honom.

I mars meddelade kammaråklagare Christina Voigt att delar av förundersökningen läggs ner. De nedlagda delarna av förundersökningen gäller anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. En del av de misstänkta brotten har hunnit preskriberas medan det inte gått att styrka brott i de andra.

– Rent generellt är det alltid en uppförsbacke att utreda brott som ligger långt bak i tiden, och vi har gjort de utredningsåtgärder vi har kunnat göra, framförallt vittnesförhör, sade Christina Voigt då.

Samtidigt fortsatte utredningen för de delar där misstankar om brott kvarstod. Det är det arbetet som nu lett till att kulturprofilen åtalas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons