Annons
Nyheter

Kungen: Fred kan aldrig tas för givet

Kungligt • Publicerad 6 juni 2022
Kung Carl XVI Gustaf talar under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid nationaldagsfirandet i Holje Park i Olofström på måndagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Kriget i Ukraina påminner oss om att fred och frihet aldrig kan tas för givet, sade kung Carl XVI Gustaf i sitt högtidstal under det traditionsenligt nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm under måndagen.

Han beskrev den svenska flaggan som ett tecken för demokrati, jämlikhet och grundläggande fri- och rättigheter, och sade att det finns mycket att vara stolt över som svensk.

Annons

Innan firandet på Skansen besökte kungaparet Olofström, som i år firar 50 år som kommun. I sitt tal där, i Holje park, lyfte kungen bland annat kommunens koppling till omvärlden genom industrin – bland annat har Volvo Cars en bilfabrik i Olofström – och sade att Sverige har mycket att erbjuda i form av kunskap, innovationer och hållbara lösningar.

Under kvällen bjuder kungaparet representanter för bland annat riksdag och regering på mottagning på Kungliga slottet, innan firandet avslutas med tapto av Arméns musikkår på Logården.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons