Annons
Nyheter

Kursrally för Vodafone efter utdelningsbesked

Mobiloperatören Vodafones aktie rusar uppåt med nästan 9 procent på Londonbörsen. Kurslyftet följer på det att världens näst största mobiloperatör bekräftat sina planer på utdelning och redovisat en vinstökning för det nyligen avslutade räkenskapsåret.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Kraftigt lyft för användningen av mobildata i coronakrisen, enligt Vodafone. Arkivbild.
Kraftigt lyft för användningen av mobildata i coronakrisen, enligt Vodafone. Arkivbild.Foto: Jörg Sarbach AP/TT

Vinsten från kärnverksamheten för Vodafones senaste räkenskapsår, avslutat i mars, steg 2,6 procent till 14,9 miljarder euro (motsvarande 160 miljarder kronor). Omsättningen under perioden lyfte 3 procent till 45 miljarder euro.

Enligt Vodafone har coronakrisen tryckt ned koncernens intäkter från roamingavgifter och dessutom räknar Vodafone nu med att abonnenterna kommer att dra ned på sin konsumtion i den ekonomiska nedgång som pandemin har orsakat.

Annons

Men användning av mobildata har rusat uppåt i pandemins spår, enligt Vodafone, som glädjer marknaden med beskedet att man delar ut 0:09 euro per aktie. Huvudkonkurrenten BT Group har nyligen slopat sin utdelning till följd av coronakrisens effekter.

Vodafones intäkter från roamingavgifter fortsatte falla efter räkenskapsårets utgång, ned med 65–75 procent i april. Detta beräknas trycka ned intäkterna med 500 miljoner euro i årstakt, enligt koncernen.

Användningen av mobildata har samtidigt ökat med 15 procent, medan bredbandsanvändningen lyft med upp till 70 procent på vissa marknader.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons