Annons
Nyheter

Kvinnoprotest möttes av våld i Afghanistan

Afghanistan • Publicerad 13 augusti 2022
Taliban på vakt i området Dasht-e-Barchi i Afghanistans huvudstad Kabul den 7 augusti. Arkivbild.
Taliban på vakt i området Dasht-e-Barchi i Afghanistans huvudstad Kabul den 7 augusti. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Kvinnliga demonstranter i Afghanistan möttes av våld och varningsskott när de protesterade mot talibanernas misogyna styre på lördagen.

Omkring 40 kvinnor tågade utanför utbildningsdepartementets byggnad i Kabul, skanderande "Bröd, arbete och frihet", innan de skingrades av talibaner som sköt i luften. Flera demonstranter som sökte skydd i närliggande butiker jagades ikapp och misshandlades, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Annons

Även flera journalister som var på plats för att rapportera om demonstrationen, den första kvinnoprotesten på flera månader, misshandlades av de väpnade talibanerna.

Efter att talibanerna grep makten för nästan exakt ett år sedan, den 15 augusti, lovade de en mildare variant av den hårdföra islamistiska regim som präglade deras förra styre, 1996-2001. Men en rad rättigheter har redan rullats tillbaka för kvinnor. Tiotusentals flickor har stängts ute från högre klasser i grundskolan och många kvinnor har inte fått återvända till sina arbeten.

Kvinnor har också förbjudits att resa längre sträckor på egen hand och möter olika restriktioner på vissa offentliga platser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons