Annons
Nyheter

L och MP kvar under spärren till riksdagen

Med ett halvår kvar till valet ligger Miljöpartiet och Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren med 3,4 respektive 2,5 procent.
Politik • Publicerad 6 mars 2022
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo tror att det nuvarande fokuset på kriget i Ukraina ytterligare kan försvåra de små partiernas läge.

Annons

– Det ser ut som att läget låses fast allt mera för de små partierna och fokus kommer på de stora partierna och regeringspartiet.

I mätningen backar Liberalerna från 3,0 procent i januari till 2,5 i februari. Miljöpartiet går från 3,2 procent till 3,4.

För övriga partier är förändringarna mycket små jämfört med förra mätningen. Socialdemokraterna backar från 30,5 procent i januari till 30,4 i februari. Moderaterna går från 20,8 till 21 procent och Sverigedemokraterna går från 19,2 till 19,4 procent.

Vänsterpartiet ligger oförändrat på 9,7 procent och KD går från 4,9 till 5,2 procent.

Sammanvägningen omfattar mätningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos, med totalt 10 261 intervjuer i februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons