Annons

Läckta USA-dokumenten: Detta har hänt

Hemligstämplade amerikanska dokument, många med koppling till kriget i Ukraina, har de senaste veckorna dykt upp på sociala medier. Uppgifterna kan ha cirkulerat på nätet längre än så, men väckte uppmärksamhet i medier först under april.
USA • Publicerad 11 april 2023
Patrick Ryder, presstalesperson för Pentagon där USA:s försvarsdepartement har sitt säte.
Patrick Ryder, presstalesperson för Pentagon där USA:s försvarsdepartement har sitt säte.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Dokumenten kan ha börjat cirkulera på spelplattformen Discord redan i januari. Arkivbild.
Dokumenten kan ha börjat cirkulera på spelplattformen Discord redan i januari. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Var läckte de?

Dokumenten har dykt upp på bland annat Twitter, Telegram, 4Chan, den spelfokuserade plattformen Discord samt plattformar för Minecraft-spelare. De kan ha publicerats på spelplattformar så tidigt som i januari, enligt journalistnätverket Bellingcat.

Annons

De uppges innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information om kriget i Ukraina. Bland annat ska dokumenten innehålla uppgifter om Ukrainas planerade våroffensiv.

Förutom dokument kopplade till kriget i Ukraina ska läckan även innehålla uppgifter om USA:s övervakning av landets allierade, däribland Israel och Sydkorea.

Vem läckte?

Källan till de läckta dokumenten är okänd. USA:s justitiedepartement samt Pentagon utreder händelsen, och en bedömning görs av dess möjliga inverkan på USA:s nationella säkerhet.

Många av dokumenten finns inte längre tillgängliga på nätet. Det amerikanska försvarsdepartementet arbetar för att radera dokumenten från plattformarna, samtidigt som man utreder dess äkthet. Enligt försvarsdepartementet förefaller de innehålla känsligt, hemligstämplat material.

Minst ett dokument verkar ha manipulerats så att det framstår som att Ukrainas förluster i kriget varit större än Rysslands. Av originaldokumentet framgår att motsatsen gäller.

Vad innebär det?

Läckan anses kunna få stor betydelse och innebära en risk för amerikanska underrättelsekällor. Samtidigt tros den kunna ge Ryssland viktig information om ukrainska styrkor.

Den kan också leda till svalare relationer mellan USA och dess allierade om det visar sig att landet spionerat på dessa. Från bland annat ukrainskt och sydkoreanskt håll har mycket av innehållet beskrivits som falsarier eller desinformation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons