Annons
Nyheter

50 kor brann inne i övertänd ladugård

Ett 50-tal kor brann inne i en ladugård utanför Söderköping på fredagen. Totalt fanns nära 100 kor i byggnaden när det blossade upp, men omkring hälften kunde räddas.
Olycka • Publicerad 9 april 2021
En ladugård utanför Söderköping brann på fredagen. Arkivbild.
En ladugård utanför Söderköping brann på fredagen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det brann från taket på byggnaden. Vi lyckades få ut en del av djuren, men det brann redan för fullt vid vår framkomst, säger Lennart Ågren vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Larmet kom strax efter klockan fyra på eftermiddagen. I ett tidigt skede beskrevs byggnaden som helt övertänd och den började sedan också rasa ihop. På grund av kraftig vind bedömdes det vara stor spridningsrisk och cirka 150 djur evakuerades från en närliggande byggnad för säkerhets skull.

Annons

Branden falnade stegvis under kvällen. Vid 21-tiden hade intensiteten minskat ordentligt och räddningstjänsten kunde avveckla insatsen på plats. Men med anledning av att det fortfarande brann i spannmålshögar beslutades att en handfull personal stannar för bevakning under natten.

– Eftersom det är en ladugård så är det mycket material som har brunnit. Allt brinner inte ut på en gång. Dessutom är det fortfarande blåst här så man vill hålla koll på det hela, säger Pia-Maria Nautras vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Gården ligger i Östra Ryd, väster om Söderköping.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons