Annons
Nyheter

Låg vattennivå kan vara brott mot vattendom

Den hastigt sjunkande vattennivån i Ryadammen kan vara ett brott mot vattendomen. Det kan leda till åtal mot ansvariga på Eon, som äger
Horkorneryds kraftverk.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2006
Ryadammens norra del, Genesmåla, torsdag klockan 12.30. Vattnet har sjunkit undan och botten blottlagts. Foto: DANIEL BENGTSSONFoto: 

I torsdags eftermiddag fick Carl-Philip Jönsson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen, reda på att vattennivån hade sjunkit dramatiskt.

- Jag ringde Eons driftcentral i Laholm och fick beskedet att de haft ett signalfel i ett mätinstrument, säger han.

Annons

Stoppat flöde Datorerna i Laholm visade fel siffror - ett och samma värde visades hela tiden. Tillflödet hade stoppats till Ryadammen, medan tappningen fortsatte.

Vattennivån i dammen får höjas och sänkas upp till en meter. Den övre gränsen är 112 meter över havet och kallas dämningsgräns.

Den undre gränsen, sänkningsgränsen, är 111 meter över havet.

90 centimeter under - Som lägst var vattennivån i Ryadammen nere på 110,1 meter enligt driftscentralen i Laholm. Alltså 90 centimeter under sänkningsgränsen.

Vid 16-tiden i torsdags ringde Torbjörn Tärnhuvud, ansvarig för små vattenkraftverk på Eon, till Carl-Philip Jönsson.

Torbjörn Tärnhuvud meddelade att de hade rättat till felet och att vattennivån skulle vara normal framåt 19-tiden.

Anmälas Den sänkta vattennivån kan vara ett brott mot vattendomen och händelsen ska därför anmälas till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för vattenverksamhet.

- Men just nu finns det inte mer för oss att göra eftersom Eon snabbt åtgärdade felet och vattennivån var på väg upp i torsdags, säger Carl-Philip Jönsson. Eon kommer att skicka in en skriftlig rapport till länsstyrelsen som vi nu inväntar.

Länsstyrelsen tar sedan ställning till om ärendet ska lämnas vidare till åklagare för vidare bedömning, eventuellt åtalsprövning.

Skadeuppfattning Vilka skador som uppstått har Carl-Philip Jönsson ingen uppfattning om nu.

Annons

- En del vattenlevande organismer kan ha fått det lite väl torrt. Det kan ha blivit bekymmersamt för till exempel musslor och fisk som lever uppströms dammen eller i strandkanten, där det blev stopp.

Eventuella skadeståndskrav lägger sig inte länsstyrelsen i, enligt Carl-Philip Jönsson.

- Om man är drabbad får man själv gå vidare med det till Eon.

Torbjörn Tärnhuvud på Eon hade i går inte några nya uppgifter. Eon håller på med utredningen om vad som hänt, på vilka klockslag och vilka ytor som drabbats.

Klart nästa vecka - Vi ska vara klara någon gång i nästa vecka, säger han. När vi vet mer skriver vi en redogörelse som skickas till länsstyrelsen.

I torsdags berättade han att torrläggningen var en allvarlig händelse som påverkade folk som bor och verkar kring dammen. Eon ska se över sina bevakningssystem.

- Vi ska göra allt vi kan för att detta inte ska inträffa, varken här eller någon annanstans.

Karin Larsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons