Annons
Nyheter

Låga coronanivåer i Göteborgs avloppsvatten

Halten av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten är på den lägsta nivån sedan i december, visar den senaste mätningen.
Provtagningarna har visat sig vara effektiva i att förutse toppar och dalar i smittospridningen under pandemin.
Coronaviruset • Publicerad 5 oktober 2022
Forskarna mäter avloppsvattnet i Göteborg efter spår av coronaviruset. Arkivbild.
Forskarna mäter avloppsvattnet i Göteborg efter spår av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har gjort veckovisa mätningar av coronavirus (sars-cov-2) i stadens avloppsvatten sedan februari 2020.

Den senaste veckans mätning, som gjordes mellan den 26 september och 2 oktober, visar de lägsta nivåerna av coronavirus i vattnet sedan 13–19 december i fjol, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Annons

Enligt forskarna kan det innebära att trenden av successivt stigande lägstanivåer av coronavirus är på väg att brytas.

"Äntligen börjar det kanske ge sig. Mängden sars-cov-2 minskade rejält förra veckan. Hoppas det håller sig där och att ingen ny variant hittar hit", säger Heléne Norder, forskningsledare och ansvarig för virusövervakningen, vid Sahlgrenska akademin.

Att mäta halten virus i avloppsvattnet har visat sig vara en effektiv metod för att förutspå vågorna i pandemin, enligt en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften iScience i september. Ökade virushalter i avloppsvattnet har följts av höga noteringar av nyintagna covidpatienter på sjukhus ett par veckor senare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons