Annons
Nyheter

Läge att vårstäda i sparportföljen

Den starka börsuppgången under det senaste året ger anledning att se över risknivån i sparandet.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2021
Det är bra att se över sitt sparande med jämna mellanrum, enligt experterna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Av samma anledning som man behöver besikta bilen varje år bör man som sparare se över sina placeringar med jämna mellanrum.

– Det rekommenderas varmt, eftersom det handlar om rörliga mål. Börsen rör sig upp och ned och det kan hända saker i ditt liv som gör att det finns anledning att se över dina placeringar, säger Arturo Arques.

Se över risknivån

Annons

Kanske har något i livet gjort att sparhorisonten eller riskviljan förändrats sedan sparform och fondval gjordes.

De senaste tolv månaderna har Stockholmsbörsen lyft över 50 procent. Mot bakgrund av det kan det vara särskilt bra att se över aktieandelen i sparandet, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Börsen har gått väldigt bra det senaste året och det gör att den fördelning man har mellan aktier och räntor i sitt sparande kan ha ändrats, säger hon.

Till exempel, en person som startade ett sparande med aktiefonder och räntefonder för ett år sedan kan i och med utvecklingen på börsen ha fått en väsentligt högre andel aktier i sparandet eftersom aktieandelen stigit så mycket i värde.

– Aktiedelen har förmodligen blivit större samtidigt som räntedelen stått stilla. Det är bra att se över sparandet så att man inte sitter med en högre risknivå än man tänkt, säger Frida Bratt.

Läge att rebalansera?

Den som började med en fördelning med 60 procent aktiefonder och 40 procent räntefonder kanske nu har en fördelning på 70/30. Rebalansera, som det kallas att förändra fördelningen mellan placeringarna i sparportföljen, kan man göra på flera sätt, om det är aktuellt.

– Sparar man på lång sikt tycker jag man kan ha allt i aktier eller aktiefonder. Men sparar man på lite kortare sikt, exempelvis om man har relativt nära till pensionen, så kan man behöva ha en krockkudde i form av räntor. Antingen kan man byta en del aktiefonder till räntefonder eller välja att sätta in nysparande i räntefonder. Då justerar du tillbaka balansen, säger Frida Bratt.

Frida Bratt påpekar att det säkert för många kan vara frestande att behålla den höga andelen aktier med tanke på hur starkt börsen gått med ständigt nya rekord. Men man bör tänka igenom det noga och minnas hur man motiverade den ursprungliga fördelningen och därtill beakta att börsen stigit extremt mycket på kort tid, råder hon.

Skapa en helhetsbild

När man ser över sitt sparande bör man börja med en inventering för att få en helhetsbild, anser Arturo Arques.

– Gå igenom allt sparande och glöm inte premiepensionen och tjänstepensionen, säger han.

Annons

På så sätt kan man få en helhetsbild över sin exponering mot aktier respektive räntor. När man sedan gör sin utvärdering bör man beakta hur avkastningen ser ut i den eller de fonder man har. Morningstar har jämförelsetjänster som är tillgängliga för alla.

– Där kan man titta på i stort sett alla fonder som marknadsförs i Sverige och de är oberoende objektiva, säger Arturo Arques.

Se också över avgifterna i dina fonder, råder experterna.

– När man pratar om väldigt långa sparhorisonter, som i ett pensionssparande, har avgifterna väldigt stor betydelse, säger Arturo Arques.

Experternas tips för vårstädning av sparportföljen

Skapa en överblick över sparandet. Glöm inte premiepensionen och tjänstepensionen för att få en helhetsbild.

Se över hur stor andelen aktie- respektive räntefonder är.

Sparhorisonten, det vill säga när man tänker sig behöva pengarna i framtiden, samt riskvilja bör vägas in vid val av fonder.

På lång sikt rekommenderas en högre andel aktier.

Ta hjälp av Morningstars jämförelsetjänster för att få en bild av hur dina fonder står sig i jämförelse med andra.

Se över fondernas avgifter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons