Annons
Nyheter

Lägenheter fick evakueras efter bomblarm

Misstänkt explosiva ämnen i en lägenhet på Sommarvägen 9 i Växjö föranledde på torsdagskvällen stor insats av polis, räddningstjänst och bombexpertis från Malmö.
Nyheter • Publicerad 30 april 2004
Bombvagnen från Malmö kör in på gårdsplanen framför lägenheten. Omkring 100 hyresgäster evakuerades. Foto: Urban Nilsson
Bombvagnen från Malmö kör in på gårdsplanen framför lägenheten. Omkring 100 hyresgäster evakuerades. Foto: Urban NilssonFoto: 

Den misstänkta bomben påträffades i samband husrannsaken i den bostad där en av de dömda i vapenhärvan i Grimslöv är bosatt. Mannen är 35 år gammal och mycket vapenkunnig. Enligt uppgift från allmänheten har han brukat samla ungdomar omkring sig i lägenheten.

Greps i rutinkontroll

Annons

Mannen greps i söndags när polisen vid en rutinkontroll hittade ett armborst och vapendelar i mannens bil. I bostaden hittades ytterligare vapen, och alltså även någon typ av sprängmedel. Mannen häktades på torsdagen för grovt vapenbrott.

Även sedan materialet sent på kvällen tagits om hand fanns inga uppgifter om vilken typ av substans det rörde sig om eller hur den var ordnad.

Klockan 16.10 fattade polisen i Växjö sitt beslut om insats. Med hjälp av skriftlig information fick hyresgästerna besked om de inte fick vistas i lägenheterna. De boende i tre trapphus, omkring 100 personer, erbjöds att uppehålla sig på Arabygården där socialens folk höll öppet.

Spärrades av

Ett ganska stort område spärrades av för att säkerhetsavståndet 150 meter skulle kunna upprätthållas.

Vid 20-tiden anlände sprängmedelsexperter och bombvagn från Malmö. Förberedelserna för att ta ut sprängmedlet pågick under flera timmar. Klockan 22.40 kunde materialet tas ut ur lägenheten och fraktas bort.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons