Annons
Nyheter

Läget ljusnar i Kalix efter it-attacken

Kalix kommun kan fortfarande inte betala sina fakturor efter it-attacken. Men arbetet går framåt.
Brott • Publicerad 4 januari 2022
Lejonparten av kommunens datorer har rensats efter den omfattande it-attacken. Arkivbild.
Lejonparten av kommunens datorer har rensats efter den omfattande it-attacken. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Hackerattacken i december har kostat Kalix kommun, men hur mycket det rör sig om är fortfarande oklart. Ekonomisystemet ligger nämligen fortsatt nere.

Maria Henriksson har dock goda förhoppningar om att både ekonomi- och personalsystemen ska vara uppe igen senare i veckan och snart har alla de hundratals datorer som slogs ut rensats från skadlig programvara.

Annons

– Senast i morgon kommer man att börja köra i testmiljön och därefter ska det kunna fungera på riktigt igen på fredag, så det ser väldigt bra ut, säger hon.

Samlats på hög

Eftersom man inte har kunnat genomföra några betalningar har fakturorna samlats på hög och för att beta av dem så snabbt som möjligt kommer man att sätta in extra resurser.

– Det är väl en liten missräkning att det har tagit så lång tid, men nu finns det som sagt ljus i tunneln och hopp.

Nästa vecka räknar man med att ha en viss överblick gällande hur mycket angreppet har kostat.

Problem i mindre skala

Attacken innebar att alla kommunens servrar och de omkring 600 datorerna slogs ut. Lejonparten av dem har nu rensats och är i princip klara för användning.

– Och då kan det ju låta som att vi är klara så att säga. Men nu kommer alla vardagsproblemen när 1 700 medarbetare och alla politiker ska logga in med nya lösenord och så vidare, det är fortfarande många småsaker som inte fungerar, säger Maria Henriksson.

Hon betonar samtidigt att det är positivt att arbetet nu alltmer handlar om problem i mindre skala.

– Nu dividerar vi om de små sakerna och den biten kommer att lösa sig så småningom.

Fakta: It-attacken i Kalix

Det var under natten mot den 15 december som Kalix kommun utsattes för en it-attack som påverkade all samhällsservice.

Detta innebar bland annat att hemtjänsten och hemsjukvården till en början inte kom åt sina system, däribland medicinlistor och personalscheman. Likt övriga verksamheter i kommunen fick man övergå till att sköta arbetet manuellt.

Attacken ledde även till att kommunen tvingade lägga upp en tillfällig hemsida för att få ut information till medborgare och, inledningsvis, personal.

Angreppet var en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsvirus där hackarna låser ett datasystem med krav på lösesumma för att låsa upp det igen. Kommunen säger sig inte ha betalat några pengar till hackarna.

Polisen rubricerar händelsen som grovt dataintrång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons