Annons
Nyheter

Lagförslag: Fängelse för självmordshets

Brott • Publicerad 13 november 2020
Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till TV4 att regeringen vill göra det straffbart att hetsa någon till självmord. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Regeringen föreslår att det ska bli straffbart att förmå en annan person att begå självmord, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det förekommer att vissa försöker hetsa andra människor till självmord, ibland på sociala medier. Det är hänsynslöst och det ska inte vara tillåtet i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TV4.

Annons

Enligt förslaget ska man kunna dömas till fängelse i upp till två år och det handlar om två nya brott – uppmaning till självmord och oaktsam uppmaning till självmord.

– Det kan handla om en person som lider av psykisk ohälsa och är på gränsen att ta sitt liv där en annan person då påverkar personen att verkligen begå självmord. Nu blir en sådan handling brottslig med den nya lagen, säger Johansson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons