Annons
Nyheter

Lägg semesterribban på en lagom hög nivå

Semesterdags. Avkoppling eller stress? Det är så mycket man vill hinna med.
Det gäller att hitta en balans mellan aktivitet och vila,
menar socialpsykolog Bosse Angelöw.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006
Det är viktigt att unna sig riktig avkoppling under semestern. Särskilt i en tid då informations- och nyhetsflödet snurrar allt snabbare. Det är under semestern som man kan hämta nya krafter. Foto: Urban Nilsson
Det är viktigt att unna sig riktig avkoppling under semestern. Särskilt i en tid då informations- och nyhetsflödet snurrar allt snabbare. Det är under semestern som man kan hämta nya krafter. Foto: Urban NilssonFoto: 
Det gäller att lägga upp en strategi inför semestern. Ett bra sätt är att utvärdera förra årets semester och funderar igenom vad som var bra och dåligt. Det rådet ger socialpsykologen Bosse Angelöw. Foto: Urban Nilsson
Det gäller att lägga upp en strategi inför semestern. Ett bra sätt är att utvärdera förra årets semester och funderar igenom vad som var bra och dåligt. Det rådet ger socialpsykologen Bosse Angelöw. Foto: Urban NilssonFoto: 

Semester är till för återhämtning. Förväntningar är ofta höga. Många har det intensivt fram till första semesterdagen och det kan vara svårt att hitta lugnet. Man ska lämna vardagen och jobbet och fokusera på sin ledighet. Det gäller att

lägga upp en strategi inför semestern, menar Bosse Angelöw, författare och docent i socialpsykologi:

Annons

- Utvärdera förra årets semester till att börja med. Vad var det som var bra och vad var dåligt? Dra lärdomar. Det är jätteviktigt.

Vad vill du?

Första tanken är: vad man vill ha ut av sin semester? I en familj kommer olika önskemål upp och det blir ett pussel som ska fogas samman. Bosse Angelöw framhåller att det gäller att hitta en balans mellan vila och aktivitet. Ska man resa eller vara hemma?

- Många gånger är det är bra att lämna hemmiljön. I hemmet påminns man om allt som måste göras. Alltid är det något som ska fixas. Därför kan man behöva distans.

Stora förväntningar

Det gäller att ha rimliga förväntningar inför sommarsemestern.

- Lägg ribban på lagom nivå. Semestertid innebär också påfrestningar för plånboken. Planera hur mycket pengar du kan lägga ut.

Vissa kan helt koppla bort från jobbet, medan andra kanske måste ha viss kontakt kvar. Om man tvingas kontakta jobbet är det bra att hitta former för hur man lyssnar av sin mobil eller kollar sin

e-post, menar Bosse Angelöw.

Minst tre veckor i följd

Annons

Han betonar att längre sammanhängande ledigheter är nödvändigt om man ska koppla av ordentligt. Minst tre veckor i följd behövs för att varva ned. Att stycka av sin semester är inte särskilt bra.

- Det är bra att ta det lugnt i början av semestern och känna att man kan varva ned. Sedan kan man hitta på olika aktiviteter.

- Fokusera på det du gör under semestern. Och ha inte dåligt samvete för det du inte gör. Man ska känna glädjen och slippa alla måsten.

Måste få koppla av

Bosse Angelöw tycker att man ska koppla av och njuta. Lägg ned

prestationskraven. Och när det gäller större projekt man planerar att genomföra, fundera hur det var förra gången. Blev det bra?

Många människor går in med en hög stressfaktor i sin semesterperiod, tror Bosse Angelöw. Då är det ännu viktigare att varva ned och koppla av.

- Har man ett stillasittande arbete kanske man behöver mera aktivitet, och tvärtom. Tänk efter vad som är bra för dig och din familj.

En del älskar att sitta ensamma vid en insjö och meta. Medan andra söker upp storstadens puls.

Krisläge

Annons

Sommarperioderna kan vara tuffa. Hela familjen samlas och man kommer varandra nära under längre perioder. I de flesta fall går det bra, men ibland upptäcker man att det inte finns så mycket att prata om. Det kan bli kris.

- Semester ger ändå möjlighet till gemenskap och att verkligen kunna umgås. Men man bör fundera igenom semestern hur man vill ha det.

Vädrets makter kan spoliera planerade uteaktiviteter med sol och bad. Därför bör man också ha en alternativ plan om det blir en regnig sommar.

- Sedan finns en jakt i dagens samhälle på mycket aktviteter och häftiga upplevelser.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons