Annons
Nyheter

Lagrådet: Onödigt förtydliga om utdelning

Bolag som delar ut pengar till aktieägarna kan inte räkna med statligt stöd för att permittera anställda, anser Lagrådet i ett yttrande.
Regeringen behöver inte förtydliga det, det framgår av redan införda regler.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Lagrådet anser att det är onödigt av finansminister Magdalena Andersson (S) att förtydliga att bolag som delar ut pengar till aktieägarna inte kan räkna med stöd för korttidsarbete. Det framgår ju av de regler som redan införts.
Lagrådet anser att det är onödigt av finansminister Magdalena Andersson (S) att förtydliga att bolag som delar ut pengar till aktieägarna inte kan räkna med stöd för korttidsarbete. Det framgår ju av de regler som redan införts.Foto: Henrik Montgomery/TT

I förra veckan redovisade Tillväxtverket, som hanterar ansökningarna om korttidsarbete, en juridisk analys som kom fram till att stöd kan krävas tillbaka om bolag delar ut vinster till aktieägarna.

Förtydligande

Politikerna i riksdagens finansutskott slog samtidigt fast att de är på verkets linje. De hänvisade till att de redan i början av april varit tydliga om det när de behandlade regeringens inledande förslag om korttidsarbete.

Annons

Men regeringen ville ändå göra ett förtydligande och passade på i den lagrådsremiss där reglerna för att permittera utökades till upp till 80 procent av arbetstiden. Den lades fram i förra veckan.

Men förtydligandet imponerar inte på Lagrådet. I sitt yttrande skriver rådet att det kan ifrågasättas om den föreslagna bestämmelsen "skulle tillföra något av värde".

Nekat stöd

Lagrådet anser att regeringens tidigare förslag, som redan har införts, är tydligt nog.

"Om ett företag trots coronakrisen gör en utbetalning till sina delägare är detta givetvis en tydlig indikation på att företaget självt inte har ansett sig ha allvarliga ekonomiska svårigheter..." skriver Lagrådet och konstaterar att det ger skäl för att säga nej till stöd.

Det gäller också, enligt Lagrådet, om företaget har orsakat eller bidragit till de ekonomiska svårigheterna genom att förbruka kapital genom utdelning eller om företaget har använt sin ekonomiska buffert till utdelning i stället för att trygga verksamheten i krisen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons