Annons
Nyheter

Läkare varnar för mobilstress bland unga

Alltfler barn och ungdomar har sina mobiler på dygnet runt för att ständigt kunna nås. När ungdomarna sover ligger telefonen vid huvudkudden, många känner att de alltid måste kunna bli nådda för att de inte ska missa något, säger skolöverläkaren i Växjö Anders Willstedt.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2006

Det har alltid funnits stressade barn och ungdomar som sökt hjälp för att de har ont i magen, huvudvärk eller svårt att sova, men enligt Anders Willstedt har problemen ökat de senaste fem åren. Han ser kopplingen mellan det höga tempot i samhället och att barn och ungdomar söker hjälp för kroppsliga besvär som orsakas av stress.

Vill bromsa i tid

Annons

- Det är ett höghastighetssamhälle vi lever i. Man kan titta på tv mitt i natten och vara på ute Internet hela dygnet, säger han. Det är vår uppgift i skolhälsovården att bromsa i tid, vi kan inte vänta tills det blir en katastrof.

Tid, inte prylar, är viktigt

Anders Willstedt betonar att det inte bara är mobiltelefoner, Internet och tv som ligger bakom stressen. Från skolan finns pressen att vara duktig och många gånger har föräldrarna inte tid för sina barn och ungdomar.

Anders Willstedts råd är att familjer måste fundera på vad som är viktigt i livet.

- Om man ska vara elak är det samhället som uppfostrar barnen. Föräldrar behöver inte vara föräldrar. Familjer måste få mer tid tillsammans och göra saker som inte har med prylar som telefoner och datorer att göra.

Sömnbrist ger ond cirkel

Den som inte sover ordentligt får svårare att prestera i skolan och blir okoncentrerad. Den som sovit dåligt kanske stiger upp sent och äter inte frukost och hamnar till slut i en ond cirkel. En skolläkare i Karlstad varnade i går för att sömnlöshet bland ungdomar är en tickande bomb för utbrändhet bland ungdomar.

Det håller Anders Willstedt i Växjö med om.

- Visst är det allvarligt, utbrändhet går ner i åldrarna liksom sjukdomar som fibromyalgi och värk. Vi måste reagera. Många gånger är människor stolta och säger att ungdomar blir vuxna i förtid, men barn får inte vara barn längre utan ska vara fullärda när de börjar i förskolan, säger Anders Willstedt.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons